Nokia teki usean miljardin dollarin sopimuksen suuren yhdysvaltalaisen teleoperaattorin kanssa - Talous | HS.fi

Nokia teki usean miljardin dollarin sopimuksen suuren yhdysvaltalaisen teleoperaattorin kanssa

Nokian liiketoiminta on kehittynyt heikosti Yhdysvalloissa.

Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark­

14.1. 10:39 | Päivitetty 14.1. 11:40

Verkkolaitteita valmistava Nokia ilmoitti torstaina tehneensä viiden vuoden sopimuksen suuren yhdysvaltalaisen teleoperaattorin T-Mobilen kanssa. Sopimus kattaa teleoperaattorin viidennen sukupolven (5g) matkapuhelinverkon laajentamisen.

T-Mobile kertoi tehneensä 5g-verkon laajentamisesta usean miljardin dollarin sopimukset sekä Ericssonin että Nokian kanssa.

Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark korosti torstaina, että sopimus merkitsee yhtiöiden pitkäaikaisen yhteistyön jatkumista ja uusien teknisten ratkaisujen käyttöönottoa.

T-Mobilen teknologiajohtaja Neville Ray ilmoitti olevansa innostunut yhteistyön jatkumisesta Nokian kanssa.

”Olemme jo ottaneet valtavan askeleen eteenpäin valtakunnallisen ja itsenäisen 5g:n kanssa aiemmin tänä vuonna, ja tämä sopimus Nokian kanssa auttaa meitä tarjoamaan uskomattomia innovaatioita ja mahdollisuuksia tässä maassa”, Ray sanoi.

Lue lisää: Sadantuhannen ihmisen rikkinäinen puhelin – Sari Baldauf ja Pekka Lundmark kertovat HS:n haastattelussa, mikä Nokiassa on mennyt pieleen

Nokian liiketoiminta Yhdysvalloissa on kehittynyt heikosti, koska toinen suuri teleoperaattori Verizon on alkanut ostaa viidennen sukupolven matkapuhelintekniikkaa yhä enemmän Ericssonilta ja Samsungilta.

Nokia ilmoitti torstaina, että T-Mobilen kanssa tehdyllä sopimuksella ei ole vaikutusta yhtiön lokakuussa antamaan arvioon kannattavuutensa kehittymistä. Nokia arvioi lokakuussa, että sen kannattavuutta mittaava liikevoittoprosentti on tänä vuonna 7–10 eli selvästi huonompi kuin Ericssonilla.

Nokia on lisännyt tuntuvasti investointejaan 5g-tekniikan tuotekehitykseen saadakseen kiinni kilpailijoidensa etumatkan.

Elokuun alussa toimitusjohtajana aloittanut Lundmark on myös suoristanut Nokian kiharaista organisaatiota ja toimintatapaa. Uudistusten tavoitteena, että Nokian tuotteet ja palvelut ovat kilpailukykyisempiä ja vastaavat paremmin sitä, mitä asiakkaat haluavat.