Helsinki-Vantaalla on hiljaista kuin 1980-luvulla – lentoasemien matkustajamäärä romahti 75 prosenttia viime vuodesta - Talous | HS.fi

Helsinki-Vantaalla on hiljaista kuin 1980-luvulla – lentoasemien matkustajamäärä romahti 75 prosenttia viime vuodesta

Finavian lentoasemilla oli viime vuonna 6,4 miljoonaa matkustajaa, mikä on 20 miljoonaa eli 75 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla on ollut Finavian mukaan viimeksi 1980-luvulla ollut yhtä vähän matkustajia kuin viime vuonna.­

14.1. 13:39 | Päivitetty 14.1. 14:07

Koronaviruspandemia vähensi voimakkaasti voimakkaasti liikennettä suomalaisilla lentoasemilla, kertoo lentoasemia omistava Finavia. Sen lentoasemilla oli viime vuonna 6,4 miljoonaa matkustajaa, mikä on 20 miljoonaa eli 75 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Finavian myynnistä ja reittikehityksestä vastaavan johtajan Petri Vuoren mukaan viime vuosi alkoi vilkkaana ja vielä tammi–helmikuussa matkailijoiden määrä kasvoi.

”Maaliskuussa maailmanlaajuinen koronaviruspandemia keskeytti lentomatkustuksen kasvun ja matkustusmäärät romahtivat. Vuoden mittaan kävi selväksi, että tilanne ei tule muuttumaan kovin nopeasti”, Vuori sanoo tiedotteessa.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla matkustajia oli viime vuonna yhteensä viisi miljoonaa, kun määrä edellisenä vuonna oli 21,9 miljoonaa. Matkustajien määrä supistui 77 prosenttia.

Lentoaseman viime vuosien nopea kasvu perustui pitkälti kansainvälinen vaihtomatkustukseen, joka väheni viime vuonna 80 prosenttia. Kansainväliselle lennolle vaihtavien matkustajien määrä oli 713 000. Edellisenä vuonna se oli 3,6 miljoonaa.

Viimeksi Helsinki-Vantaalla on ollut Finavian mukaan yhtä vähän matkustajia 1980-luvulla.

Maakuntien lentoasemilla matkustajamäärä väheni 68 prosenttia ja oli 1,3 miljoonaa. Suorat kansainväliset lentoreitit maakuntiin keskeytyvät monelta lentoasemalta, minkä vuoksi kansainvälisten matkustajien osuus väheni 72 prosenttia ja oli 334 650.

Lapin lentoasemilla kotimaan matkustus hieman piristi muuten heikkoa vuotta. Kajaanin, Kokkola-Pietarsaaren, Kemi-Tornion, Jyväskylän ja Joensuun lentoasemat olivat suljettuna koronan vuoksi osan vuotta.

”Vuosi 2020 oli lentomatkailussa erittäin poikkeuksellinen matkustajamäärien romahdettua eikä tilanne ole vielä helpottamassa. Uskomme kuitenkin vahvasti, että matkustaminen lähtee jälleen nousuun, kun korona saadaan maailmanlaajuisesti hallintaan”, Vuori sanoo tiedotteessa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat