Hallitus haluaa eroon ”ei toivotusta” romutuspalkkioiden niputuksesta – nyt palkkion saamisen ehtoihin esitetään kiristystä - Talous | HS.fi

Hallitus haluaa eroon ”ei toivotusta” romutuspalkkioiden niputuksesta – nyt palkkion saamisen ehtoihin esitetään kiristystä

Romutuspalkkion tarkoituksena on vähentää liikenteen päästöjä ja uudistaa Suomen ajoneuvokantaa sekä piristää koronaviruspandemian vuoksi hidastunutta autokauppaa.

Hallitus esittää tarkennusta autojen romutuspalkkiota koskevaan lakiin. Romutuspalkkioiden määrän rajaaminen yhteen varmistaisi, että romutuspalkkioihin varatut rahat riittävät useamman uuden ajoneuvon hankintaan.­

14.1. 14:18

Hallitus esittää tarkennusta autojen romutuspalkkiota koskevaan lakiin. Muutoksen taustalla on hallituksen tiedotteen sanoin ”ei toivottu palkkioiden niputtaminen”.

”Lain voimaan tulon jälkeen ilmeni, että laissa ei ole riittävän selkeästi määritelty tuen enimmäismäärää hankittavan uuden auton osalta, eikä selvää kieltoa useamman romutuspalkkion käyttämisestä yhden auton hankintaan”, kirjoitetaan liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteessa.

Ministeriön tiedotteen mukaan lakimuutos varmistaisi sen, ettei yksittäinen henkilö voi saada kohtuutonta hyötyä käyttämällä useita romutuspalkkioita yhden uuden auton hankintaan.

”Romutuspalkkioiden määrän rajaaminen yhteen varmistaisi myös, että valtion budjetissa romutuspalkkioihin varatut varat riittävät useamman uuden ajoneuvon hankintaan”, LVM:n tiedotteessa kirjoitetaan.

Laki henkilöautojen romutuspalkkiosta tuli voimaan joulukuussa. Romutuspalkkio on 2 000 euroa, kun palkkio käytetään uuden vähäpäästöisen auton, esimerkiksi sähköauton, hankintaan.

Lisäksi palkkion voi käyttää uuden sähköavusteisen polkupyörän, joukkoliikenteen kausilipun tai joukkoliikenteen matkustusoikeutta sisältävän liikkumispalvelun hankintaan. Näissä tapauksissa palkkio on enintään 1 000 euroa. Palkkio on voimassa tämän vuoden.

Lain tarkoituksena on vähentää liikenteen päästöjä ja uudistaa Suomen ajoneuvokantaa sekä piristää koronaviruspandemian vuoksi hidastunutta autokauppaa.

Romutuspalkkion myöntämisestä ja valvonnasta vastaa Liikenne- ja viestintävirasto (Traficom). Hakemus romutuspalkkiosta on jätettävä viimeistään 31. joulukuuta 2021.

Nyt esitetty lakimuutos on tarkoitus saada voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun eduskunta on käsitellyt sen. Laki olisi voimassa ensi vuoden maaliskuun loppuun saakka.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat