Konkurssisuoja poistuu helmikuun alussa, maksuvaikeuksissa olevat yritykset saamassa lisäaikaa velkojensa hoitamiseen - Talous | HS.fi

Konkurssisuoja poistuu helmikuun alussa, maksuvaikeuksissa olevat yritykset saamassa lisäaikaa velkojensa hoitamiseen

Koronakriisin vuoksi konkurssilakia muutetaan väliaikaisesti niin, että velkojen takaisinmaksuaikaa pidennetään 7 päivästä 30 päivään.

Koronavirusrajoitusten vuoksi muun muassa ravintolat ovat joutuneet rajusti karsimaan liiketoimintaansa.­

14.1. 16:00

Verottaja, työeläkeyhtiöt, pankit ja muut yritysten velkojat voivat pian taas hakea maksujaan laiminlyöviä yrityksiä konkurssiin. Viime keväänä voimaan tullut konkurssisuoja poistuu tammikuun lopussa.

Samalla velallisten asemaa helpotetaan väliaikaisella lakimuutoksella, jolla maksuvaikeuksissa olevat yritykset saavat lisäaikaa hoitaa rästiin jääneet velkansa. Tasavallan presidentin on tarkoitus perjantaina vahvistaa konkurssilain väliaikainen muutos, jolla yrityksille annetaan normaalin 7 päivän sijasta 30 päivää aikaa maksaa maksumuistutukseen johtanut velka. Muutos on voimassa syyskuun loppuun.

Täsmällisesti ottaen lakimuutos pidentää määräaikaa, jonka aikana yrityksen on hoidettava maksumuistutukseen johtanut velka tai se voidaan olettaa maksukyvyttömäksi. Maksukyvyttömäksi toteaminen on edellytys sille, että konkurssimenettely voidaan aloittaa.

Viime keväänä koronakriisin iskiessä Suomeen konkurssilakiin tehtiin väliaikainen muutos, jolla maksukyvyttömyysolettama otettiin kokonaan pois käytöstä. Näin velkojat eivät voineet hakea konkurssiin kriisin keskellä maksuvaikeuksiin ajautuvia yrityksiä. Poikkeus oli aluksi voimassa lokakuun loppuun, mutta sitä jatkettiin tammikuun loppuun.

Kun eduskunta hyväksyi poikkeuksen pidennyksen, se samalla edellytti, että hallitus etsii muita keinoja yritysten tilanteen helpottamiseksi.

Lakimuutoksella yritetään estää pelätty konkurssiaalto. Lakiehdotuksessa ennakoidaan, että konkurssisuojan poistuminen helmikuussa voi johtaa siihen, että velkojat perivät hanakasti viime vuoden mittaan syntyneitä saataviaan.

”Kun velkojien mahdollisuutta hakea velallinen konkurssiin on vaikeutettu yhdeksän kuukauden ajan, velkojat eivät välttämättä odota maksua yhtä pitkään kuin normaaliolosuhteissa. Esityksen tarkoituksena on taata velallisille kohtuullinen maksuaika myös näissä olosuhteissa”, lakiesityksessä todetaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat