Google sai kilpailu­viranomaisen syynissä olleen Fitbit-kaupan päätökseen - Talous | HS.fi

Google sai kilpailu­viranomaisen syynissä olleen Fitbit-kaupan päätökseen

Euroopan komissio hyväksyi kaupan sillä ehdolla, ettei Google hyödynnä Fitbitin keräämää dataa mainosten kohdentamisessa.

Fitbit on yksi maailman suurimmista aktiivisuusrannekkeiden valmistajista.­

14.1. 20:28

Hakukoneyhtiö Google on saattanut loppuun kilpailuviranomaisten syynissä olleen kaupan, jolla se hankkii omistukseensa aktiivisuusrannekkeita valmistavan Fitbitin. Kaupan hierominen on kestänyt yli vuoden, sillä Alphabet-konserniin kuuluva Google ilmoitti ostoaikeistaan jo syksyllä 2019.

Kilpailuviranomaiset niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin ovat olleet huolissaan siitä, kuinka Google hyödyntää Fitbitin käyttäjistään keräämiä tietoja.

Yhdysvaltalainen Fitbit on yksi maailman tunnetuimmista aktiivisuusrannekkeiden valmistajista. Yhtiön mukaan sen tuotteilla on 29 miljoonaa käyttäjää. Laitteita myydään myös Suomessa. Fitbitin sovellukset muun muassa keräävät käyttäjästä muun muassa sellaisia tietoja, kuten poltettujen kalorien määrä, askelmäärä ja unen laatu.

Siksi esimerkiksi Euroopan komissio on vaatinut Googlea lupaamaan, ettei se hyödynnä arkaluontoiseksi katsottuja käyttäjätietoja mainosten kohdentamiseen. Komissio hyväksyi kaupan joulukuussa.

Sen sijaan Yhdysvaltain oikeusministeriö ei ole vielä hyväksynyt kauppaa. On harvinaista, että yritys vie kaupan päätökseen, kun viranomaisten käsittely on vielä kesken.

Google maksaa Fitbitistä 2,1 miljardia dollaria eli runsaat 1,7 miljardia euroa.

Artikkeliin liittyviä aiheita