EU jakaa jäsenmailleen viiden miljardin brexit-paketin – Suomi on saamassa noin 14 miljoonan erorahan - Talous | HS.fi

EU jakaa jäsenmailleen viiden miljardin brexit-paketin – Suomi on saamassa noin 14 miljoonan erorahan

Tuilla on määrä auttaa maita ja alueita sopeutumaan Britannian EU-eron vaikutuksiin.

Britannia erosi EU:sta helmikuussa 2020. Siirtymäaika päättyy tammikuun lopussa 2021.­

15.1. 13:56

Suomi on alustavasti saamassa 13,6 miljoonaa euroa tukipotista, jonka EU on kokoamassa jäsenmaille Britannian EU-eroon sopeutumiseksi.

Tukisumma on kokonaisuudessaan viisi miljardia euroa, joista neljä miljardia on määrä jakaa alkaneena vuonna ja loput vuonna 2024.

Komissio antoi esityksensä paketista joulukuun lopulla. Koheesioasioista ja uudistuksista vastaava komissaari Elisa Ferreiara jakoi tiedon ehdotetuista tukien jako-osuuksista perjantaina viestipalvelu Twitterissä.

Suurimman summan olisi laskelman mukaan saamassa Irlanti, vajaat miljardi euroa. Suuri tuen saaja olisi myös esimerkiksi Hollanti, jonka tukisumma on runsaat 700 miljoonaa vuoden 2018 hinnoilla.

EU-maiden johtajat linjasivat erillisestä rahoitusvälineestä brexitin vuoksi alun perin heinäkuun huippukokouksessaan. Tukipotti rahoitetaan varsinaisen EU-budjetin ulkopuolelta. Paketti on vielä hyväksyttävä Euroopan parlamentissa ja neuvostossa.

Tukea on tulossa kaikille jäsenmaille. Niiden jako perustuu brexitin odotettuun taloudelliseen vaikutukseen kussakin maassa. Huomioon on otettu komission mukaan taloudellinen integraatio Britannian kanssa esimerkiksi tavaroiden ja palveluiden viennissä ja tuonnissa sekä vaikutukset kalastukseen.

Varoja voi käyttää esimerkiksi yritystoiminnan ja työllisyyden tukemiseen niillä aloilla, joihin brexit vaikuttaa. Tuilla on tarkoitus myös auttaa Britannian erosta kärsiviä alueita ja esimerkiksi kalastusalaa, joka on ollut riippuvainen kalastuksesta Britannian vesillä.

Tukia voi käyttää myös esimerkiksi rajamuodollisuuksien toimivuuteen brexitin jälkeen, kansalais- ja yritysviestintään tai tuotteiden sertifiointi- tai hyväksymismenettelyihin.

Britannia erosi EU:sta helmikuussa 2020. EU-eroa koskeva siirtymäkausi päättyi 31. joulukuuta 2020.

EU ja Britannia pääsivät jouluaattona pitkien neuvotteluiden päätteeksi sopuun tulevasta suhteestaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat