Fiatin ja Peugeot’n valmistajien yhdistyminen toteutui – uusi yhtiö saa nimen Stellantis - Talous | HS.fi

Fiatin ja Peugeot’n valmistajien yhdistyminen toteutui – uusi yhtiö saa nimen Stellantis

Yrityskauppa synnyttää maailman neljänneksi suurimman autovalmistajan.

Fiat ja Peugeot kuuluvat uuden Stellantis-yhtiön tunnetuimpiin automerkkeihin.­

16.1. 10:07

Pitkään hierottu autoteollisuuden suurkauppa, ranskalaisen PSA:n ja italialais-amerikkalaisen Fiat-Chryslerin yhdistyminen, astui voimaan lauantaina. Yhdistymisessä syntyvä uusi yhtiö saa nimen Stellantis, ja se on tuotantomäärällä mitattuna maailman neljänneksi suurin autovalmistaja.

Yhtiön alle kuuluu 14 automerkkiä, muun muassa Peugeot, Citroen, Fiat, Chrysler, Jeep, Alfa Romeo ja Maserati. Niiden valmistus jatkuu nykyisten brändien alla.

Fiat-Chrysler ja PSA valmistivat vuonna 2019 yhteensä noin kahdeksan miljoonaa autoa. Stellantiksen osuus maailman automarkkinoista on noin yhdeksän prosenttia.

Valmistusmäärällä mitattuna sitä suurempia valmistajia ovat vain saksalainen Volkswagen, ranskalais-japanilainen Renault-Nissan-Mitsubishi ja japanilainen Toyota.

Yhdistymisen taustalla on liikenteen murros, joka pakottaa yhtiöitä tekemään mittavia investointeja muun muassa sähköautojen ja itseohjautuvien autojen kehitystyöhön. Yhdistymisellä PSA ja Fiat-Chrysler pyrkivät varmistamaan, että ne pysyvät kehitystyössä kilpailijoiden tahdissa. Yhtiöt ovat arvioineet, että yhdistyminen tuottaa noin viiden miljardin euron säästömahdollisuudet muun muassa tuotanto- ja kehityskustannuksissa.

Artikkeliin liittyviä aiheita