Korona­pandemian toinen aalto iski kovaa hotelleihin – Scandicin huoneiden käyttöaste romahti joulukuussa 15 prosenttiin - Talous | HS.fi

Korona­pandemian toinen aalto iski kovaa hotelleihin – Scandicin huoneiden käyttöaste romahti joulukuussa 15 prosenttiin

Ketju on neuvotellut kiinteistöjen omistajien kanssa yli 80 miljoonan euron vuokranalennukset.

Scandic-ketjulla on Suomessa runsaat 60 hotellia. Kuvassa Scandic Tampere City.­

18.1. 2:00 | Päivitetty 18.1. 6:33

Pohjoismaiden suurimman hotelliketjun Scandicin huoneiden käyttöaste romahti joulukuussa koronaviruspandemian toisen aallon ja tiukempien rajoitustoimien vuoksi. Yhtiö tiedotti perjantaina, että sen huoneiden käyttöaste laski joulukuussa 15 prosenttiin.

Vuoden viimeisen vuosineljänneksen keskimääräinen käyttöaste laski näin 23 prosenttiin alkuvuoden 36 prosentista. Viime vuonna tammi–syyskuussa käyttöaste oli noin 75 prosenttia.

Tilanne on erityisen synkkä pääkaupungeissa, joissa käyttöaste on alle kolmasosan tavallisesta, Scandic kertoo. Ketjun tiedotteen mukaan noin puolet sen hotelleista oli suljettuna joulun ja uudenvuoden.

Scandic on huonemäärällä mitattuna Pohjoismaiden ja Suomen suurin hotellioperaattori. Suomessa ketjulla on runsaat 60 hotellia. Scandic-hotellien lisäksi ketju pyörittää Suomessa muun muassa Hilton, Holiday Inn ja Crowne Plaza -hotelleja.

Merkittävä osa hotelleista on koronakriisin vuoksi suljettu pysyvästi tai väliaikaisesti.

Scandicin tilanne heijastelee koko hotellialan ongelmia. Tilastokeskuksen tuoreimmat luvut marraskuulta kertovat, että hotelliyöpymisten määrä puolittui Suomessa vuodentakaisesta etenkin ulkomaisten turistien kaikkoamisen vuoksi.

Hotellihuoneiden käyttöaste koko maassa putosi marraskuussa 30 prosenttiin, kun vuotta aiemmin lukema oli 56 prosenttia. Erityisen jyrkkä romahdus oli Uudellamaalla, missä käyttöaste putosi vuodessa 71 prosentista 24 prosenttiin.

Scandic ei ennakoi tilanteen nopea kohenemista. Varausten perusteella ketju odottaa, että tammikuussa huoneiden varausaste pysyy joulukuun tasolla.

”Scandic odottaa, että hotellimarkkinat elpyvät hitaasti ja kysyntä pysyy matalalla tasolla vuoden 2021 alussa. Kestää todennäköisesti vuosia ennen kuin huonekohtainen liikevaihto ja käyttöaste palaavat pandemiaa edeltävälle tasolle”, ketju arvioi joulukuussa ennen koronarokotteiden markkinoille tuloa.

Houkutellakseen asiakkaita Scandic, kuten monet muutkin hotellit, on laskenut huoneiden hintoja. Tutkimusyhtiö Benchmarking Alliancen tilastojen mukaan hotellien huonekohtainen liikevaihto oli loppuvuonna Pohjoismaissa 30–40 prosenttia pienempi kuin tavallisesti.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan koko maan keskimääräinen hotellihuoneen hinta oli marraskuussa 20 prosenttia pienempi kuin vuosi sitten. Uudellamaalla keskihinta on pudonnut 33 prosenttia.

Kohentaakseen taloustilannetta Scandic on käynyt kiinteistöjen omistajien kanssa neuvotteluja vuokranalennuksista. Vuokrakulut vastasivat tammi–syyskuussa 47 prosenttia ketjun liikevaihdosta, ja yhtiön mukaan monien yksittäisten hotellien kohdalla vuokrakulut ylittävät liikevaihdon.

Perjantaina yhtiö kertoi, että se on tähän mennessä neuvotellut noin 850 miljoonan Ruotsin kruunun eli 84 miljoonan euron arvosta alennuksia, jotka ajoittuvat vuosille 2020–2022.

Yhtiön mukaan tämä ei kuitenkaan riitä, vaan se pyrkii neuvottelemaan vielä lisää alennuksia. Samalla yhtiö hieroo myös uudenlaisia vuokrasopimuksia. Syksyllä yhtiö otti pyörittääkseen hotellin Arlandan lentokentällä Tukholmassa. Sen vuokra riippuu hotellin myynnistä, mikä jakaa riskiä kiinteistön omistajan ja vuokralaisen kesken.

”Olen varma, että tulevaisuudessa näemme lisää samanlaisia sopimuksia”, Scandicin toimitusjohtaja Jens Mathiesen sanoi yhtiön tammi–syyskuun tulosjulkistuksen yhteydessä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat