Samsungin perijä uudelleen vankeuteen lahjontaskandaalin seurauksena - Talous | HS.fi

Samsungin perijä uudelleen vankeuteen lahjontaskandaalin seurauksena

Samsung Electronicsin halituksen varapuheenjohtaja ja yhtiön perijä Jay Y. Lee tuomittiin lahjustapauksessa kahdeksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen.

Samsung Electronicsin halituksen varapuheenjohtaja Jay Y. Lee tuomittiin lahjustapauksessa uudelleen vankeuteen.­

18.1. 9:14

Eteläkorealainen oikeusistuin on tuominnut Samsung-konsernin perijän ja Samsung Electronicsin hallituksen varapuheenjohtajan Jay Y. Leen (tunnetaan myös nimellä Lee Jae-yong) kahdeksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen.

Lee, 52, tuomittiin jo vuonna 2017 muun muassa lahjonnasta ja kavalluksesta skandaalissa, joka johti maan presidentin Park Geun-hyen eroon. Tapauksessa oli kyse miljoonien dollarien summasta, jonka Samsungin sanotaan maksaneen presidentin läheiselle liittolaiselle vastineeksi muun muassa sujuvan vallanvaihdon takaamisesta yhtiössä, kun Lee seuraisi tämän nyt jo kuollutta isää.

Tuolloin annettua viiden vuoden tuomiota kuitenkin lyhennettiin valituksen seurauksena ja sen täytäntöönpano keskeytettiin. Lee vapautettiin vuoden jälkeen. Korkein oikeusistuin lähetti tapauksen uudelleen käsiteltäväksi Soulin korkeimpaan oikeuteen, joka antoi tuomionsa maanantaina.

Etelä-Korean lain mukaan ainoastaan alle kolmen vuoden tuomioiden täytäntöönpano voidaan keskeyttää. Pidempien tuomioiden kohdalla tuomitun pitää kärsiä rangaistus ellei presidentti armahda häntä.

Maanantain tuomiosta voi vielä valittaa korkeimpaan oikeuteen, mutta koska korkein oikeus on jo käsitellyt tapausta kerran, joten on epätodennäköistä, että tuomio muuttuisi, oikeusasiantuntijat sanoivat Reutersin mukaan.

Uusi vangitseminen tarkoittaa Leen joutumista sivuun yhtiön päätöksenteosta, eikä hän kykene valvomaan vallan siirtymistä yhtiössä sen jälkeen, kun hänen isänsä kuoli lokakuussa.

Asiantuntijoiden mukaan tuomio luo yhtiöön johtajuustyhjiön, joka voi vaikeuttaa sen päätöksentekoa.

”Tämä on todellakin valtava isku ja suuri kriisi Samsungille”, sanoi professori Kim Dae-jong Sejongin yliopistosta AFP:n mukaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat