Tarjouskilpa maalitalo Tikkurilasta kiihtyy: Akzo Nobel tarjoaa osakkeesta yli 31 euroa – Tikkurilan hallitus kertoo arvioivansa tarjousta - Talous | HS.fi

Tarjouskilpa maalitalo Tikkurilasta kiihtyy: Akzo Nobel tarjoaa osakkeesta yli 31 euroa – Tikkurilan hallitus kertoo arvioivansa tarjousta

Tikkurilan hallitus suositteli viikko sitten yhdysvaltalaisen PPG:n tarjouksen hyväksymistä. Akzo Nobelin tarjous ylittää PPG:n tarjouksen 13 prosentilla. Tikkurilan mukaan kilpaileva tarjous antaa PPG:lle vielä mahdollisuuden korottaa omaa tarjoustaan.

Tikkurilasta on tehty kilpaileva ostotarjous.­

18.1. 9:52 | Päivitetty 18.1. 17:13

Maalijätti Akzo Nobel kertoo aikovansa tehdä kilpailevan ostotarjouksen kaikista Tikkurilan osakkeista. Akzo Nobel tarjoaa osakkeesta 31,25 euroa, mikä on 108 prosenttia yli Tikkurilan osakkeen hinnan 17. joulukuuta eli ennen kuin tarjouskilpailu yhtiöstä alkoi.

Tikkurilan hallitus on aiemmin suosittanut yhdysvaltalaisen PPG Industriesin tarjouksen hyväksymistä. PPG korotti viikko sitten tarjoustaan 27,75 euroon osakkeelta. PPG teki ostotarjouksen alun perin joulukuun puolivälissä. Akzo Nobelin tarjous ylittää PPG:n tarjoaman hinnan 13 prosentilla.

PPG:n tarjousaika alkoi 15. tammikuuta ja jatkuu 15. maaliskuuta asti.

Akzo Nobelin tarjous nostaisi Tikkurilan hinnan jo 1,4 miljardiin euroon. Kaupankäynti Tikkurilan osakkeella keskeytettiin kilpailevan ostotarjouksen tultua julki ennen pörssin kaupankäynnin alkua maanantaina.

Tikkurilan hallitus kertoi maanantaina iltapäivällä arvioivansa Akzo Nobelin ehdotusta. Hallitus kuitenkin varoittaa, ettei Akzo Nobelin tarjous ole sitova ja se on monin tavoin ehdollinen. Tiedotteessa Tikkurilan hallitus kertoo käyneensä keskusteluja Akzo Nobelin ja tanskalaisen Hempelin kanssa ostotarjouksesta jo ennen kuin PPG korotti omaa tarjoustaan runsas viikko sitten.

Tuolloin hallituksen käsitys oli, että PPG:n tarjous oli paras saatavilla oleva tarjous.

”Hallitus haluaa korostaa, että Akzo Nobelilta saatu mahdollinen tarjous ei ole sitova ja se on ehdollinen useille edellytyksille, eikä ole varmuutta siitä, että tämä ehdotus lopulta johtaa sopimukseen Akzo Nobelin ja Tikkurilan välillä tai ostotarjouksen tekemiseen Tikkurilan osakkeenomistajille, eikä minkään tällaisen sopimuksen tai ostotarjouksen ajankohdasta tai ehdoista voi olla varmuutta”, hallitus kirjoittaa tiedotteessa.

Tikkurilan hallituksen mukaan PPG:llä on hallituksen sopiman yhdistymissopimuksen mukaan vielä oikeus muuttaa ostotarjoustaan ennen kuin hallitus voisi suositella toisen ostajaehdokkaan tarjouksen hyväksymistä.

Akzo Nobel kertoo tarjouksen ehdoksi, että Tikkurilan hallitus ryhtyy keskusteluihin sen kanssa ja suosittaa tarjouksen hyväksymistä. Myös Tikkurilan suurimman omistajan Oras Investin pitäisi sitoutua hyväksymään tarjous.

Akzo Nobel on sopinut alustavasti myyvänsä nykyisen Pohjoismaiden sisustusmaaliliiketoimintansa tanskalaiselle Hempelille, jos Tikkurila-kauppa toteutuu. Myynnillä Akzo Nobel haluaa varmistaa, että Tikkurilan osto saisi myös kilpailuviranomaisten hyväksynnän.

”Akzo Nobelin ja Tikkurilan luonnollinen yhdistelmä rakentuisi vuosisatojen kokemukselle alasta ja yhteiselle eurooppalaiselle perinnölle ja loisi merkittävää lisäarvoa asiakkaille, työntekijöille, osakkeenomistajille ja muille sidosryhmille”, Akzo Nobelin toimitusjohtaja Thierry Vanlancker sanoo tiedotteessa.

Akzo Nobel myös lupaa investointeja Suomen-toimintoihin ja lupaa pitää maaliliiketoimintaa ja tuotantoa Suomessa.

Akzo Nobel on hollantilainen ja viime vuosina maaleihin keskittynyt kemianyhtiö. Sen liikevaihto vuonna 2019 oli 9,3 miljardia euroa, ja sillä oli 34 000 työntekijää. Yhtiö on ostanut viime vuosina monia maaliyhtiöitä maailmalta.

Tikkurilan liikevaihto oli 564 miljoonaa euroa vuonna 2019 . Liikevaihdosta yli 80 prosenttia tulee Suomesta, Ruotsista, Venäjältä, Puolasta ja Baltian maista.

Oras Invest, työeläkeyhtiö Varma, henkivakuutusyhtiö Mandatum ja vakuutusyhtiö Kaleva omistavat yhdessä lähes 30 prosenttia Tikkurilasta. Kyseiset omistajat vahvistivat tammikuun puolivälissä hyväksyvänsä PPG:n tarjouksen.

Oras Invest kasvatti loppukesästä ja alkusyksystä osuuttaan Tikkurilassa yli 20 prosenttiin.

PPG on yksi maailman suurimmista maali- ja pinnoiteyhtiöistä. Vuonna 2019 yhtiö teki noin 15 miljardin dollarin liikevaihdolla (yli 12 miljardia euroa) kassavirtaa ennätyksellisesti 2,1 miljardia dollaria (1,7 miljardia euroa).

Yhtiön tekemä ostotarjous Tikkurilasta oli jo joulukuussa osakkeenomistajan kannalta varsin antelias. Tikkurilan osakkeen hinta pörssissä oli ennen joulukuussa tehtyä tarjousta 15,04 euroa osakkeelta. Jo PPG:n alkuperäinen tarjous oli yksi suurimmista preemioista, mitä suomalaisista osakkeista on tarjottu. Preemio on tarjouksen ja markkinahinnan erotus.