Valtion sijoitusyhtiö Solidium teki loppuvuonna 13,5 prosentin tuotot – Viime vuoden suurin nousija oli Metso-Outotec, huonoiten pärjäsi Nokia - Talous | HS.fi

Valtion sijoitusyhtiö Solidium teki loppuvuonna 13,5 prosentin tuotot – Viime vuoden suurin nousija oli Metso-Outotec, huonoiten pärjäsi Nokia

Valtion sijoitusyhtiön tuotto ei pärjännyt Helsingin pörssin yleisindeksille.

Solidiumin toimitusjohtaja Antti Mäkinen­

19.1. 9:43 | Päivitetty 20.1. 9:15

Valtion vähemmistöomistuksia pörssiyhtiöissä hallinnoivan Solidiumin osakesijoitukset tuottivat kesä–joulukuussa 2020 13,5 prosenttia, kun tuottolaskelmaan yhdistetään sijoitussalkussa olevat osakkeiden arvonmuutokset ja näistä yhtiöistä saadut osingot.

Koko kalenterivuoden vuosituotto oli 6,5 prosenttia.

”Tämä oli hämmästyttävän hyvä sijoitusvuosi ottaen huomioon, millainen vuosi taloudellisesti muuten oli”, Solidiumin toimitusjohtaja Antti Mäkinen sanoi esitellessään tiistaina aamupäivällä Solidiumin puolivuosikatsausta verkkotapaamisessa.

Solidiumin osakesalkun arvo laski pahimmillaan 37 prosenttia helmikuun huippulukemasta, Mäkinen kertoi.

”Nousu oli nopeampaa kuin osasi odottaa.”

Parhaiten nousi viime vuonna Metso-Outotecin osake. Suurin omistus Sampo heikkeni puolestaan seitsemän prosenttia.

Metso-Outotec tuotti vuoden jälkipuoliskolla peräti 66 prosenttia. Huonoiten pärjäsi vuoden jälkipuoliskolla Nokia, jonka arvo laski 19 prosenttia.

Viime vuonna Helsingin pörssin yleisindeksi tuotti 15 prosenttia, ja toisella vuosipuoliskolla peräti 20 prosenttia, Mäkinen vertasi.

Hän muistutti, että Helsingin pörssin nousu oli historiallinen ja eurooppalaisessa vertailussa poikkeuksellinen, koska esimerkiksi Euroopan osakkeiden hintoja kuvaava Stoxx 600 -indeksi oli koko vuoden osalta ”niukasti negatiivinen tai flätti”.

Mäkinen muistutti, että Solidium on pitkäaikainen ankkuriomistaja yhtiöissään, joissa osassa valtio on ollut omistajana yli sata vuotta. Se vaikuttaa myös siihen, millaista tuottoa Solidium voi tavoitella.

”Portfolio-sijoittaja olisi voinut vaihtaa esimerkiksi Elisasta syklisempiin osakkeisiin, mutta sellaista me emme voi tehdä.”

Solidium selvitti loppuvuonna myös salkkuyhtiöidensä päästöjä ja ympäristövaikutuksia suhteessa pörssilistattuihin verrokkiyhtiöihin.

Selvityksessä tarkasteltiin yhtiöiden ”intensiteettiä” eli niiden hiilidioksidipäästöjä suhteessa liikevaihtoon. Toinen tarkastelu koski yhtiöiden julkilausuttuja ympäristötavoitteita.

Päästöt suhteutettuna liikevaihtoon vain hieman parempia kuin verrokkiyhtiöissä.

Sen sijaan Solidiumin salkkuyhtiöt ovat asettaneet selvästi kunnianhimoisemmat ilmastotavoitteet kuin verrokkinsa, Mäkinen kertoi.

Solidiumin tilikausi alkaa heinäkuun 1. päivä ja päätyy kesäkuun lopulla.

Solidiumin tehtävänä on omistaa osakkeita ”kansallisesti merkittävissä” pörssiyhtiöissä ja ”vahvistaa ja vakauttaa omistusta” näissä yhtiöissä.

Solidiumin osakeomistusten osakeomistusten arvo on 7,62 miljardia euroa.

Oikaisu 20.1.2021 kello 9.15: Jutussa puhuttiin Helsingin pörssin yleisindeksistä nimellä Hex-yleisindeksi. Nykyisin pörssin yleisindeksi kantaa nimeä OMX Helsinki PI.