Vuokriin tuli prosentin nousu loppuvuonna, eniten vuokrat kallistuivat Turussa – Vuokraturva: Vuokra-asuntopula on selätetty - Talous | HS.fi

Vuokriin tuli prosentin nousu loppuvuonna, eniten vuokrat kallistuivat Turussa – Vuokraturva: Vuokra-asuntopula on selätetty

Helsingissä vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat 1,2 prosenttia ja pääkaupunkiseudulla 1,3 prosenttia vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Vuokra-asuminen oli loppuvuonna kalleinta Helsingissä.­

21.1. 8:30 | Päivitetty 21.1. 11:11

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat viime vuoden viimeisellä neljänneksellä prosentin verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan, kertoo Tilastokeskus.

Eniten vuokrat kallistuivat Turussa, missä vuokriin tuli nousua 1,6 prosenttia. Miltei yhtä paljon vuokrat kallistuivat Keravalla (1,5 prosenttia) sekä Espoossa, Vantaalla ja Porvoossa (1,4 prosenttia).

Helsingissä vuokrat nousivat 1,2 prosenttia ja pääkaupunkiseudulla 1,3 prosenttia. Pienintä kasvu oli Lahdessa ja Jyväskylässä, missä se oli 0,1–0,2 prosenttia.

Vuokra-asuminen oli loppuvuonna kalleinta Helsingissä, missä vapaarahoitteisen vuokra-asunnon keskihintataso oli 21,5 euroa neliömetriltä. Halvimmalla pääsi Kouvolassa, missä neliön saa puoleen hintaan Helsinkiin verrattuna. Keskihinta oli 10,9 euroa neliömetriltä.

Pidemmällä aikavälillä, vuoteen 2015 verrattuna, vapaarahoitteiset vuokrat ovat Tilastokeskuksen mukaan nousseet eniten Vantaalla, Turussa, Tampereella ja Helsingissä.

Pääkaupunkiseudulla vuokrat ovat nousseet runsaat kahdeksan prosenttia ja muualla Suomessa runsaat kolme prosenttia vuodesta 2015.

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola arvioi vuokramarkkinoita koskevassa markkina-analyysissaan, että pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella vuokra-asuntopula on helpottunut vilkkaan rakentamisen seurauksena.

Hinnat ovat kuitenkin jatkaneen nousuaan, koska lainaraha on halpaa ja muuttovoitto on ennusteiden mukaan tulevaisuudessakin vahvaa. Lisäksi esimerkiksi vanhoihin aiemmin solmittuihin vuokrasopimuksiin tehdään yhä vuosikorotuksia.

Asuntosijoittamisen suosio on Metsolan mukaan kasvattanut vuokra-asuntojen tarjontaa niin paljon, että edes suurimmissa kasvukeskuksissa ei enää kärsitä vuokra-asuntopulasta.

”Koko 2000-luvun piinannut ongelma voidaan katsoa kokonaan selätetyksi. Tuoreet luvut ja markkinahavainnot ovat varsin selkeitä”, hän kirjoittaa.

Valmistuvista uusista asunnoista noin puolet menee Metsolan mukaan suoraan vuokra-asunnoiksi. Lopuistakin noin puolet päätyy vuokra-asunnoiksi sitä kautta, että asuntosijoittaja ostaa kovan rahan asunnon ja laittaa sen vuokralle.

”Uusista nyt valmistuvista asunnoista siis noin 75 prosenttia menee vuokralaisille. Toisin sanoen uusien asuntojen ensimmäisistä asukkaista kolme neljäsosaa on vuokralaisia.”

Muutos on ollut Metsolan mukaan todella tuntuva. Vuokrattujen asuntojen määrä on Suomessa kasvanut 25 prosentilla ja 182 000 asunnolla vuodesta 2000, hän laskee analyysissaan Tilastokeskuksen tietoihin viitaten.

Artikkeliin liittyviä aiheita