Google uhkaa estää hakukoneensa käytön Australiassa, jos sisältömaksuja koskeva laki etenee - Talous | HS.fi

Google uhkaa estää hakukoneensa käytön Australiassa, jos sisältömaksuja koskeva laki etenee

Australia valmistelee lakia, joka vaatisi digijättejä neuvottelemaan maksuista paikallisten mediayhtiöiden kanssa, kun näiden sisällöt näkyisivät hakutuloksissa tai uutisvirroissa.

Google uhkaa sulkea hakukoneensa Australiassa.­

22.1. 8:11

Google kertoi perjantaina, että se aikoo estää hakukoneensa käytön Australiassa, mikäli maan hallitus edistää sääntelyä, joka pakottaisi Googlen ja Facebookin maksamaan mediayhtiöille näiden tuottaman sisällön käyttämisestä.

Australiassa valmistellaan lakia, joka vaatisi digijättejä neuvottelemaan maksuista paikallisten mediayhtiöiden kanssa, kun näiden sisällöt näkyisivät hakutuloksissa tai uutisvirroissa. Jos hinnasta ei syntyisi sopimusta, hallituksen nimittämä sovittelija päättäisi hinnan.

Yhtiöllä on Australiassa noin 19 miljoonaa käyttäjää.

”Yhdistettynä hallitsemattomaan taloudelliseen ja toiminnalliseen riskiin, meillä ei olisi mitään muuta todellista mahdollisuutta kuin estää Googlen hakupalvelujen saatavuus Australiassa, jos tämä versio etenisi laiksi” , sanoi Googlen johtaja Australian ja Uuden-Seelannin johtaja Mel Silva senaatin komiteakuulemisessa Reutersin mukaan.

Australian pääministeri Scott Morrison reagoi Googlen kommentteihin vahvasti. Hän totesi, että maa laatii säännöt sille ”mitä Australiassa voi tehdä.”

”Emme reagoi uhkailuun”, Morrison sanoi.

Google on arvostellut suunniteltua lakia liian laajaksi ja sanonut, että ilman muutoksia sen olisi liian riskialtista tarjota edes rajattua hakupalvelua Australiassa.

Australia kertoi suunnitellusta lainsäädännöstä viime kuussa.

Tätä ennen tutkinta oli osoittanut, että Googlen ja sosiaalisen median jättien, kuten Facebookin, markkinavoima media-alalla on liian suuri. Tämän todettiin olevan uhka hyvin toimivalle demokratialle.

Artikkeliin liittyviä aiheita