Kotitalousvähennyksen suosio kasvaa – Kartta näyttää, että sen käyttö painottuu etenkin hyvätuloisille alueille - Talous | HS.fi

Kotitalousvähennyksen suosio kasvaa – Kartta näyttää, että sen käyttö painottuu etenkin hyvätuloisille alueille

Toissa vuoden vähennyksistä pääosa tuli remonttikuluista. Vähennyksen käyttö painottuu hyvätuloisten lisäksi vanhempiin ikäryhmiin.

Vuonna 2019 kotitalousvähennykseen oikeuttavista kustannuksista 78 prosenttia liittyi remonttipalveluihin.­

24.1. 18:15 | Päivitetty 26.1. 16:38

Yhä useampi suomalainen käyttää kotitalousvähennystä, kertovat verohallinnon tilastot tuoreimmalta verovuodelta 2019.

Kyseisenä vuonna lähes 460 000 suomalaista teki verotuksessaan kyseisen vähennyksen, jolla voi vähentää esimerkiksi siivous- ja remonttityöstä aiheutuneita kuluja. Käyttäjien määrä kasvoi kolme prosenttia edellisvuodesta.

Kotitalousvähennystä käyttävät eniten vanhemmat ikäryhmät. Saajista yli 67 prosenttia on yli 50-vuotiaita.

Verohallinnon tilastojen perusteella yli 32 prosenttia vähennyksen käyttäjistä on suurituloisia eli yli 55 000 euroa vuodessa ansaitsevia, ja he myös vähentävät keskimäärin suurempia summia.

Tämä selittyy sillä, että heillä on varaa ostaa vähennyksen piirissä olevia palveluita. Vähennys tehdään ensisijaisesti valtion tuloveroista, ja jos vähennys ylittää valtion tuloveron määrän, ylittävä osa vähennetään muun muassa kunnallisverosta.

Myönnettyjen kotitalousvähennysten määrä verotuksessa oli 476 miljoonaa euroa vuonna 2019 eli noin neljä prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Vähennetty määrä on vuodesta 2014 kasvanut yli 30 prosenttia.

Keskimääräinen kotitalousvähennys on hieman yli tuhat euroa. Kotitalousvähennystä käytetään eniten remonteissa. Vuonna 2019 kotitalousvähennykseen oikeuttavista kustannuksista 78 prosenttia liittyi remonttipalveluihin, 19 prosenttia kotitaloustyöhön ja kolme prosenttia hoito- ja hoivapalveluihin.

Keskimääräinen kotitalousvähennys on suurin Uudellamaalla. Oheisessa kartassa näkyy, miten vähennystä käytetään pääkaupunkiseudulla. Sen alta löytyvä hakukone kertoo tarkemmin, miten tukea eri puolilla Suomea käytetään.

Maanantaina Valtion taloudellinen tutkimuslaitos Vatt ja Palkansaajien tutkimuslaitos julkistavat tutkimuksen, jossa selvitetään kotitalousvähennyksen vaikutuksia palveluiden kysyntään, työllisyyteen ja harmaaseen talouteen.

Juuri työllisyyden parantaminen ja esimerkiksi siivous- ja remonttitöiden pimeiden töiden kitkeminen ovat olleet vähennysjärjestelmän päätavoitteita, mutta vaikutuksia ei ole aiemmin tutkittu yhtä perusteellisesti kuin tutkijat ovat nyt tehneet.

Kotitalousvähennys on ollut Suomessa käytössä vuodesta 2001, mutta sen laajuus on muuttunut monta kertaa vähennyksen historian aikana. Tuorein muutos tuli vuoden 2020 alusta, kun vähennyksen maksimimäärä laski 2 400 eurosta 2 250 euroon ja vähennettävä määrä 50 prosentista 40 prosenttiin työkorvauksesta yritykseltä ostettaessa.

Kotitalousvähennyksen raja-arvojen siirtely on monelle hallitukselle tuttua budjettipäätösten yhteydessä. Nykyinen hallitus leikkasi vähennystä, minkä arvioidaan lisänneen valtion tuloja viime vuonna noin 95 miljoonaa euroa.

Oppositiopuolueet ovat halunneet parantaa vähennystä. Kokoomus esitti vaihtoehtobudjetissaan, että kotitalousvähennyksen enimmäismäärä nostettaisiin 5 000 euroon. Lisäksi puolue esitti yli 75-vuotiaille ”superkotitalousvähennystä”, jossa verovähennysoikeutta kasvatettaisiin peräti 70 prosenttiin.

Nämä ja muut kokoomuksen esittämät parannukset vähentäisivät puolueen laskelmien mukaan valtion verotuloja noin 400 miljoonaa euroa vielä sen päälle, mikä vähennykseen nyt menee. Vastapainoksi puolue arvioi, että työllisyys paranisi 3 000 hengellä.

Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit eivät vaihtoehtobudjeteissaan laajentaneet vähennystä muuten kuin niin, että kumpikin puolue peruisi vuoden 2020 alusta voimaan tulleen leikkauksen.

Kotitalousvähennys on myös puolueiden ulkopuolella nähty mahdolliseksi elvytystoimeksi. Sitra hahmotteli vajaa vuosi sitten erilaisia toimia, jotka auttaisivat koronapandemiasta toipumiseen, ja kotitalousvähennyksen korottaminen oli listalla mukana. Sitra kohdentaisi sitä kotitalouksien energiaremontteihin ja uusiutuvan energian käyttöönottoon.

Oikaistu 26. tammikuuta kello 16.35: Juttuun lisätty, että jos vähennys ylittää valtion tuloveron määrän, ylittävä osa vähennetään muun muassa kunnallisverosta. Vähennyksen saadakseen ei tarvitse maksaa valtiolle veroa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat