Vastaamon uusi toimitusjohtaja ja hallitus erosivat tehtävistään - Talous | HS.fi

Vastaamon uusi toimitusjohtaja ja hallitus erosivat tehtävistään

Heini Pirttijärvi aloitti tehtävässään viime marraskuussa. Vastaamo järjestää ylimääräisen yhtiökokouksen torstaina.

Heini Pirttijärvi.­

26.1. 8:49 | Päivitetty 26.1. 14:31

Vastaamon uusi toimitusjohtaja Heini Pirttijärvi on eronnut yhtiön toimitusjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan tehtävästä. Pirttijärvi vahvistaa tiedon HS:lle.

Asiasta kertoi ensimmäisenä MTV Uutiset.

Vastaamon verkkosivuilla kerrotaan, että myös yhtiön koko hallitus on eronnut saatuaan ”päätökseen tehtävänsä selvittää vaihtoehtoisia malleja liiketoiminnan jatkamiselle”.

Vastaamon ylimääräinen yhtiökokous on kutsuttu koolle torstaina. Yhtiökokouksen on määrä päättää yrityksen toiminnan jatkamisesta. Vastaamon henkilökunnalle yrityksen tulevaisuudesta aiotaan kertoa perjantaina.

Tieto terapiapalveluja tarjoavan yrityksen laajasta tietomurrosta oli tullut julkisuuteen lokakuussa. Vastaamon tietomurron seurauksena kymmenientuhansien potilaiden tietoja päätyi vääriin käsiin. Tiedoilla on myös yritetty kiristää potilaita ja niitä on vuodettu pimeään verkkoon.

Heini Pirttijärvi aloitti Vastaamon hallituksen puheenjohtajana ja toimitusjohtajana viime marraskuussa. Vastaamon aiempi toimitusjohtaja Ville Tapio irtisanottiin tehtävästä sen jälkeen, kun tietomurto tuli ilmi.

Marraskuussa Vastaamon hallituksesta jäivät pois yhtiön pääomistajan PTK Midcon edustajat, muiden muassa silloinen hallituksen puheenjohtaja Tuomas Kahri.

Pirttijärvi on aiemmin toiminut hoivayhtiö Esperi Caren varatoimitusjohtajana. Toissa vuonna hoivakriisin aikana Pirttijärvi toimi Esperin virkaa tekevänä toimitusjohtajana.

Vastaamon entinen toimitusjohtaja Ville Tapio ja hänen vanhempansa omistivat yrityksen ennen sen myyntiä.

Tapiot ja Vastaamon nykyinen omistaja eli Intera Partnersin holding-yhtiö PTK Midco allekirjoittivat kauppakirjan toukokuussa 2019. Uusi omistaja sai kaupassa yhtiön osakkeista noin 70 prosenttia. Ville Tapio omistaa edelleen noin 25 prosenttia Vastaamon osakkeista ja hänen äitinsä noin kolme prosenttia.

PTK Midco on vaatinut yrityskaupan purkamista ja kauppahinnan palauttamista. Kauppahintaa ei ole kerrottu julkisuuteen, mutta Intera Partnersin omistaman, hallinnointiin tarkoitetun emoyhtiön PTK Hallinnon taseessa kerrotaan sijoitukset-kohdassa, että sillä on yhtiön muissa yrityksissä omistuksia 10,5 miljoonan euron edestä.

Tämä viittaa yrityksen omistuksiin Vastaamosta. PTK Hallinto ei omista muita yhtiöitä. Summa tuskin kuvaa koko kauppahintaa.

PTK Midcon mukaan on ilmeistä, että Ville Tapio on tiennyt tietomurrosta ja kiristysviestistä jo kaupasta neuvoteltaessa ja siitä sovittaessa. Niistä ei kuitenkaan kerrottu ostajalle.

Ville Tapio kiistää uuden enemmistöomistajan väitteen siitä, että hän olisi tiennyt tietomurrosta. Hän syyttää tietoturvaongelmasta ja tietomurron salailusta kahta työntekijää. Hän on kertonut saaneensa tiedon tietomurrosta samalla tavalla kuin PTK Midco eli vasta tietoturvayhtiö Nixun tekemästä selvityksestä.

Uuden omistajan mukaan tietomurrosta ja sen seurauksista aiheutuu huomattavat taloudelliset vahingot. Lisäksi on mahdollista, että Vastaamolla ei ole enää toimintaedellytyksiä ja sen osakkeet menettävät arvonsa.

”Mikäli hakija olisi saanut tiedon tietomurrosta kaupasta neuvoteltaessa, ei hakija olisi toteuttanut kauppaa”, PTK Midcon takavarikkohakemuksessa todetaan.

Taloudellisen vahingon lopullinen määrä on vielä epäselvä. Pääomistajan takavarikkohakemuksen mukaan vahinkoa on aiheutunut ja aiheutuu muiden muassa Vastaamon osakkeiden arvon alenemisesta, asian selvittelykustannuksista, viranomaisten Vastaamolle mahdollisesti määräämistä sanktioista, Vastaamon asiakkaiden mahdollisista korvausvaatimuksista ja Vastaamon liikevaihdon laskusta.