Nordea: Rokotusten viivästyminen on riski talouden toipumiselle - Talous | HS.fi

Nordea: Rokotusten viivästyminen on riski talouden toipumiselle

Pankki ennustaa Suomelle tänä vuonna kolmen ja ensi vuonna kahden prosentin talouskasvua, mutta rokotusten sakkaaminen on suurin riski ennusteen toteutumiselle.

Rokotusten viipyminen haittaa talouskasvua. Kuva on Aleksanterinkadulta Helsingin keskustasta.­

27.1. 11:19 | Päivitetty 27.1. 12:08

Suomen ja maailmantalouden talousnäkymät riippuvat koronavirusrokotusten etenemisestä, Nordea kertoo talousennusteessaan. Rokotusten viivästyminen pidentäisi kriisin negatiivisia talousvaikutuksia.

Jos rokottaminen onnistuu ripeästi, Nordea odottaa länsimaisten talouksien palaavan laajasti kriisiä edeltäneelle tasolle jo noin vuoden kuluessa. Pankki ennustaa Suomen talouden kasvavan tänä vuonna kolme ja ensi vuonna kaksi prosenttia.

”Suurin ennusteeseen liittyvä alasuuntainen riski on rokotusten viivästyminen. Mitä kauemmin kriisi kestää, sitä pidemmät ovat sen haitalliset vaikutukset myös pitkän aikavälin talousnäkymiin”, Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu arvioi tiedotteessa.

Talouden toipumista tukee ennusteen mukaan muun muassa se, että ihmiset alkavat käyttää kriisin aikana kertyneitä säästöjään. Vuodenvaihteessa julkaistussa HS-gallupissa runsas kolmannes vastaajista arvioi, että pandemiavuotena rahaa on jäänyt tavanomaista enemmän säästöön.

Lue lisää: Koronavuosi ei kohdellut suomalaisia samanarvoisesti: varakkaat säästivät, mutta nuorten ja pienituloisten tilanne heikkeni

Muita toipumista nopeuttavia tekijöitä ovat Nordean mukaan melko vähäiset rakenteelliset muutostarpeet sekä edelleen mittava elvytyspolitiikka.

Mikäli yhteiskunta kykenee palaamaan nopeasti kohti normaalia jo keväällä, Nordea odottaa koronakriisistä toipumisen olevan nopeaa ja kriisin pitkän aikavälin vahingollisten vaikutusten jäävän pieniksi, tiedotteessa kerrotaan.

Keskiviikkona myös Danske Bank huomautti rokotuksista kotitalouksien taloudellista tulevaisuutta koskevassa ennusteessaan. Sen mukaan kuluvasta vuodesta tulee kotitalouksille myönteinen, ”jos koronavirusrokotukset vahvistavat talouden kehitystä”.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat