Yhdysvaltojen keskus­pankki varoittaa talous­kasvun hidastumisesta – osakkeet halpenivat tuntuvasti - Talous | HS.fi

Yhdysvaltojen keskus­pankki varoittaa talous­kasvun hidastumisesta – osakkeet halpenivat tuntuvasti

Keskuspankki ei kuitenkaan ryhtynyt uusiin poikkeustoimiin.

Yhdysvaltojen keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell.­

27.1. 21:21 | Päivitetty 27.1. 23:05

Yhdysvaltojen keskuspankki varoitti keskiviikkoiltana talouskasvun hidastumisesta.

”Taloudellisen toimeliaisuuden ja työllisyyden elpymisen vauhti on hidastunut viime kuukausina, ja heikkous on keskittynyt aloille, joihin pandemia vaikuttaa eniten”, ilmoittaa keskuspankin rahapolitiikasta päättävä avomarkkinakomitea tiedotteessaan.

Pääjohtaja Jerome Powell kuvaili lehdistötilaisuudessa talouden näkymiä erittäin epävarmoiksi. Keskeinen yhdysvaltalainen osakeindeksi S&P 500 heikkeni keskiviikona 2,6 prosenttia, mikä on suuri muutos. Osakeindeksin voimakas heikkeneminen saattaa johtua myös siitä, että keinottelijoiden takia yleinen levottomuus markkinoilla on lisääntynyt.

Avomarkkinakomitea ei keskiviikkona päättänyt uusista poikkeustoimista ja piti ohjauskoron ennallaan 0–0,25 prosentin vaihteluvälissä. Toisin sanoen keskuspankki jatkaa liittovaltion joukkolainojen ja asuntovakuudellisten arvopapereiden ostamista markkinoilta yhteensä 120 miljardilla dollarilla kuukausittain.

Keskuspankki toisti myös, että koronaviruspandemia rasittaa taloutta, työllisyyttä ja inflaatiota, mikä aiheuttaa huomattavia riskejä talouden näkymille. Siksi se on edelleen valmiina käyttämään kaikkia keinojaan talouden vahvistamiseksi.

Keskuspankin mukaan talouden kehittyminen riippuu merkittävästi koronaviruspandemian etenemisestä ja rokotusten edistymisestä. Keskiviikkona päättynyt avomarkkinakomitean kokous oli ensimmäinen sen jälkeen, kun Joe Bidenista tuli Yhdysvaltojen presidentti.

Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) arvioi tiistaina, että Yhdysvaltojen talous kasvaisi tänä vuonna 5,1 prosenttia ja ensi vuonna 2,5 prosenttia. Se olisi kaksi prosenttiyksikköä enemmän kuin kolme kuukautta sitten julkaistussa ennusteessa.

Keskuspankin rahapoliittisen elvytyksen lisäksi Yhdysvalloissa talouskasvua voimistaa etenkin liittovaltion suuri hätärahoitus, jolla lievitetään kotitalouksien ja pienten yritysten ahdinkoa.

Artikkeliin liittyviä aiheita