Osake­markkinoita sekoittanut Reddit-kanava suljettiin tunniksi, mutta kurssi­nousut jatkuvat: Nokian osake vahvistui New Yorkissa lähes 40 prosenttia - Talous | HS.fi

Osake­markkinoita sekoittanut Reddit-kanava suljettiin tunniksi, mutta kurssi­nousut jatkuvat: Nokian osake vahvistui New Yorkissa lähes 40 prosenttia

Wallstreetbets-kanavan omat moderaattorit sulkivat kanavan yöllä, mutta avasivat sen pian uudelleen.

Reddit-keskustelusivuston Wallstreetbets-kanavalla on miljoonia käyttäjiä.­

28.1. 8:59

Rajut kurssiheilahdukset jatkuvat edelleen osakemarkkinoilla.

Verkkolaitteita valmistavan Nokian osakekurssi lähti New Yorkissa jyrkkään nousuun keskiviikkona pörssin avautuessa.

Pörssin sulkeutuessa Suomen aikaa myöhään illalla oli osakkeen hinta noin 6,5 dollaria (noin 5,4 euroa), mikä oli yli 38 prosenttia enemmän kuin edellisen pörssipäivän lopussa. Kurssi oli siis selvästi korkeampi kuin Helsingin pörssissä, jossa osakkeen hinta oli päivän lopussa 4,4 euroa.

Yhtiö julkaisi keskiviikkona pörssitiedotteen poikkeuksellisiin kaupankäyntimääriin liittyen.

”Nokia ei ole tietoinen mistään olennaisista, julkistamattomista yhtiön liiketoiminnan kehitykseen liittyvistä tiedoista tai sen toiminnassa tapahtuneista olennaisista muutoksista, joita ei olisi jo julkistettu ja jotka voisivat selittää viimeaikaisen osakekurssin nousun tai kaupankäyntivolyymin”, tiedotteessa todettiin.

Osakemarkkinoilla on tapahtunut viime päivinä kummia. Esimerkiksi tietokone- ja konsolipelejä kivijalkakaupassa myyvän Gamestopin osakekurssi on vahvistunut viikon aikana noin 780 prosenttia.

HS kertoi tiistaina taustalla olevasta ilmiöstä, jossa Reddit-keskustelusivuston Wallstreetbets-kanavalle kerääntyneet piensijoittajat ovat alkaneet ostaa tiettyjä osakkeita valtavia määriä.

Lue myös: Internetin syövereissä toimii ”kahden miljoonan kolmekymppisen miehen armeija”, joka ravistelee huvikseen maailman pörssikursseja – tällä viikolla myös Nokia joutui sen kynsiin

Wallstreetbets-kanava (WSB) suljettiin yöllä, mutta avattiin tunnin tauon jälkeen uudelleen. Kanavan ylläpitäjät julkaisivat pitkän kirjoituksen, jossa he kertoivat sulkeneensa kanavan itse, koska käyttäjien ja kirjoitusten määrä on kasvanut nopeasti.

Kanavalla on tällä hetkellä yli neljä miljoonaa käyttäjää.

Reddit-kanavan sijoittajajoukkoa on kuvattu eräänlaiseksi kapinallisten laumaksi, joka pyrkii sotkemaan Wall Streetin pankkien ja suursijoittajien suunnitelmia.

Moni käyttäjä on myös kertonut tehneensä kovia voittoja, kun osakekurssit ovat nousseet äkillisesti.

Myös suomalaiset sijoittajat ovat olleet hereillä. Kasvuyrityksiin tavallisesti sijoittava Kim Väisänen kertoi keskiviikkona HS:lle myyneensä 100 000 Nokian osaketta ja tehneensä kauppojen ansiosta 43 prosentin tuoton.

Markkinavalvojat ovat seuranneet viime päivien kehitystä toistaiseksi sivusta. Yhdysvaltojen rahoitusmarkkinoita valvova viranomainen (SEC) ilmoitti seuraavansa epävakautta osakkeissa ja optioissa turvatakseen markkinoiden reilun, järjestäytyneen ja tehokkaan toiminnan.

Sen sijaan nettipalstojen piensijoittajat ovat saaneet taakseen nimekkäitä tukijoita. Yksi heistä on sijoittaja Mark Cuban, joka kehui WSB-kanavan sijoittajia Twitterissä.

Hän nosti esiin etulyöntiaseman, joka ammattisijoittajilla on ollut vuosien ajan tietokoneilla tehtävän ultranopean kaupankäynnin ja kuituyhteyksien ansiosta.

Nyt etu onkin siirtynyt verkkopalstojen ”pienille ihmisille”.

”Jopa 11-vuotiaani on tehnyt kauppaa ja saanut tuottoja”, totesi Cuban vapaasti suomennettuna.