Nokian osake joutui taas pyörremyrskyyn New Yorkin pörssissä – Helsingissä osake halpeni 13 prosenttia - Talous | HS.fi

Nokian osake joutui taas pyörremyrskyyn New Yorkin pörssissä – Helsingissä osake halpeni 13 prosenttia

Nokian osake halpeni torstaina New Yorkin pörssissä torstaina noin 28 prosenttia. Keskiviikkona se puolestaan kallistui 40 prosenttia.

Keskiviikkona Nokian osake kallistui New Yorkin pörssissä 40 prosenttia.­

28.1. 10:19 | Päivitetty 28.1. 23:04

Verkkolaitteita valmistavan Nokian osake joutui uuteen pyörremyrskyyn torstaina New Yorkin pörssissä. Osake halpeni torstaina noin 28 prosenttia 4,7 dollariin, vaikka laaja-alainen osakeindeksi S&P 500 vahvistui liki prosentin.

Keskiviikkona osake kallistui New Yorkin pörssissä 40 prosenttia keinottelijoiden arvailujen takia. Myös Helsingin pörssissä osakkeen hinta vaihteli torstaina poikkeuksellisen paljon, mikä kertoo mittavasta epävakaudesta. Kaupankäynnin päätettyä se halpeni 13 prosenttia 3,82 euroon.

Aalto-yliopiston rahoituksen professori Peter Nyberg on hämmentynyt viime päivien keinottelusta, joka on kohdistunut Nokian lisäksi pieneen joukkoon muita yhtiöitä.

”Markkinat toimivat hyvin, jos myös sääntely toimii hyvin. Yksittäisiin osakkeisiin on tällä viikolla kohdistunut aivan selvästi manipulaatiota, jossa voi olla kyse tutkimuksissa havaitusta rationaalisesta hintakuplasta: lähes kaikki tietävät, että kyse on hintakuplasta, mutta osa uskoo kuplasta huolimatta osakkeiden kallistuvan vielä lisää.”

Lyhyellä aikavälillä pikavoittoja etsiville piensijoittajille kysymys on erittäin vaarallisesta uhkapelistä, koska ajan mittaan hintakuplat puhkeavat. Nyberg ei usko, että pitkällä aikavälillä toimivat ammattilaiset osallistuisivat vastoin parempaa tietoa aloitettuun keinotteluun.

”Tutkimuksissa on havaittu, että tällaiset piensijoittajien keskinäiset viestittelyt voivat todella vaikuttaa yksittäisten yritysten osakkeiden hintoihin, jos viestittelyyn osallistuu suuri määrä ihmisiä. Nyt ainakin vaikuttaa näiden viime päivien havaintojen perusteella siltä, että osakemarkkinoilla ei ole laaja-alaista epävakautta, joka voisi enteillä markkinoiden romahdusta.”

Yhdysvaltojen rahoitusmarkkinoita valvova viranomainen (SEC) ilmoitti keskiviikkona kaupankäynnin päättymisen jälkeen tarkkailevansa epävakautta osakkeissa ja optioissa turvatakseen markkinoiden reilun, järjestäytyneen ja tehokkaan toiminnan.

Lisäksi Valkoinen talo ja valtiovarainministeriö kertoivat uutistoimisto Reutersin mukaan seuraavansa poikkeuksellista levottomuutta, joka on johtanut joidenkin osakkeiden nopeaan ja voimakkaaseen kallistumiseen.

Keskiviikkoiltana Nokia julkaisi poikkeuksellisesti tiedotteen osakkeensa kaupankäynnistä, vaikka pörssiyhtiöt eivät yleensä koskaan ota kantaa osakkeidensa hinnanmuutoksiin.

”Nokia ei ole tietoinen mistään olennaisista, julkistamattomista yhtiön liiketoiminnan kehitykseen liittyvistä tiedoista tai sen toiminnassa tapahtuneista olennaisista muutoksista, joita ei olisi jo julkistettu ja jotka voisivat selittää viimeaikaisen osakekurssin nousun tai kaupankäyntivolyymin.”