Yhdysvaltojen talouden elpyminen hidastui viime vuoden lopussa - Talous | HS.fi

Yhdysvaltojen talouden elpyminen hidastui viime vuoden lopussa

Jos tarkastellaan koko viime vuotta, Yhdysvaltojen talous supistui 3,5 prosenttia. Se on suurin vähennys bruttokansantuotteeseen vuoden 1946 jälkeen.

28.1. 16:32

Yhdysvaltojen talouden elpyminen hidastui viime vuoden lopussa koronaviruspandemian pahenemisen takia, mikä on aiheuttanut ongelmia etenkin palvelualoilla.

Kauppaministeriön torstaina julkaisemien ennakkotietojen perusteella talouden kasvuvauhti oli loka–joulukuussa neljä prosenttia. Edellisellä vuosineljänneksellä kasvuvauhti oli 33,4 prosenttia. Ministeriö ilmoittaa vuosineljänneksittäin tiedot bruttokansantuotteen kehittymisestä vuositason muutoksena.

Keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell arvioi keskiviikkona talouden näkymien olevan erittäin epävarmat mikä oli todennäköisesti yksi osakkeiden tuntuvaan halpenemiseen.

Jos tarkastellaan koko viime vuotta, Yhdysvaltojen talous supistui 3,5 prosenttia. Se on suurin vähennys bruttokansantuotteeseen vuoden 1946 jälkeen.

Kaikesta huolimatta Yhdysvaltojen talous on ennusteiden perusteella elpymässä viime vuoden vakavasta taantumasta monia muita valtioiden ripeämmin.

Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) arvioi tiistaina, että Yhdysvaltojen talous kasvaisi tänä vuonna 5,1 prosenttia ja ensi vuonna 2,5 prosenttia. Se olisi kaksi prosenttiyksikköä enemmän kuin kolme kuukautta sitten julkaistussa ennusteessa.

Keskuspankin rahapoliittisen elvytyksen lisäksi Yhdysvalloissa talouskasvua voimistaa etenkin liittovaltion suuri hätärahoitus, jolla lievitetään kotitalouksien ja pienten yritysten ahdinkoa.