Lahjonnasta epäillyt Telia-Soneran entiset suomalaisjohtajat vapautettiin syytteistä myös hovioikeudessa Ruotsissa – epäiltiin lahjoneen Uzbekistanin presidentin tytärtä - Talous | HS.fi

Lahjonnasta epäillyt Telia-Soneran entiset suomalaisjohtajat vapautettiin syytteistä myös hovioikeudessa Ruotsissa – epäiltiin lahjoneen Uzbekistanin presidentin tytärtä

Syytettynä ollut Olli Tuohimaa sanoo päätöstä suureksi helpotukseksi. Prosessi on kestänyt melkein yhdeksän vuotta.

Teleoperaattori Telia oli aiemmalta nimeltään Telia-Sonera.­

4.2. 17:45

Svean hovioikeus Ruotsissa on vapauttanut lahjussyytteistä Telia-Soneran entisen toimitusjohtajan Lars Nybergin sekä kaksi yhtiön johdossa ollutta suomalaista, Tero Kivisaaren ja Olli Tuohimaan.

Teleoperaattori Telia-Sonera on nykyiseltä nimeltään Telia.

Heidän epäiltiin maksaneen lahjuksia noin 300 miljoonaa euroa vuosina 2007–2010 Uzbekistania hallinneen Islam Karimovin tyttärelle Gulnara Karimovalle siinä vaiheessa, kun Telia-Sonera laajensi teleoperaattoritoimintaansa itään. Telia-Sonera osti verkkotoimilupia, taajuusalueita ja numerosarjoja sijoitusyhtiö Takilantilta, joka oli Gibraltarille rekisteröity yhtiö.

Kivisaari vastasi tuolloin Telia-Soneran idän liiketoiminnasta ja Tuohimaa toimi yhtiössä juristina.

Tukholman käräjäoikeus totesi kolmikon syyttömäksi helmikuussa 2019.

Hovioikeuden perustelu oli sama kuin käräjäoikeuden: Gulnara Karimovalla ei ollut Uzbekistanissa telealaan liittyviä tehtäviä eikä hän sen vuoksi ollut lahjottavissa oleva henkilö. Hovioikeuden mukaan ei ole myöskään selvää, että Karimovalla olisi ollut yhteyksiä tiettyihin henkilöihin tai että jollekin muulle henkilöille olisi tarjottu lahjuksia.

Olli Tuohimaan mukaan vasta vuonna 2016 varmistui, että Gulnara Karimova oli Takilantin omistaja. Telia-Soneran johdolla ei vuosina 2007–2010 ollut tietoa, että hän oli yhtiön takana.

Syyttäjällä on neljä viikkoa aikaa hakea päätökseen valituslupaa Ruotsin korkeimmasta oikeudesta.

Lahjusepäily nousi esiin Ruotsissa vuonna 2012 Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n tutkivan journalismin ohjelmassa.

Olli Tuohimaa sanoo HS:lle, että hovioikeuden päätös on suuri helpotus. Telia-Sonera irtisanoi hänet ja kaksi muuta epäiltyä palveluksestaan vuonna 2012.

”Olen itse tiennyt asian oikean laidan, mutta tämä on ollut synkkä pilvi minun, perheeni ja ystävieni päällä. Kun rikossyyte on ollut päällä, minulla ei ole juristina ollut mahdollisuuksia mennä esimerkiksi mihinkään asianajotoimistoon tai pörssiyhtiön palvelukseen”, Tuohimaa sanoo.

Arabiemiraateissa nykyisin asuva Tuohimaa on Telia-Soneran jälkeen toiminut omassa konsulttiyrityksessään.

Tuohimaan mukaan syytetyt ovat olleet ”löysässä hirressä” kahdeksan ja puoli vuotta. Esitutkinta kesti viisi vuotta, ja syytteet nostettiin vuonna 2017. Oikeudenkäynti Tukholman käräjäoikeudessa kesti syksyn 2018.

Tuohimaa arvostelee ruotsalaissyyttäjän julkisuushakuista toimintaa ja sanoo myös Telian toimineen raukkamaisesti.

”Yhtiö uhrasi kolme henkilöä heittämällä meidät bussin alle”, Tuohimaa sanoo.

Ruotsin poliisin lisäksi asiaa selvittivät Yhdysvaltojen ja Alankomaiden viranomaiset. Vuonna 2017 Telia-Sonera tiedotti, että tämä päättyi sovittelumenettelyyn. Yhtiö maksoi noin 965 miljoonan Yhdysvaltain dollarin eli noin 804 miljoonan euron sovittelumaksun.