Suomen pankki ja muut euroalueen keskuspankit alkavat laskea ja julkistaa sijoituskohteidensa hiilijalanjäljen - Talous | HS.fi

Suomen pankki ja muut euroalueen keskuspankit alkavat laskea ja julkistaa sijoituskohteidensa hiilijalanjäljen

”Suomen Pankki on jo tunnistanut sijoitussalkun suurimpia päästölähteitä”, kirjoittaa pääjohtaja Olli Rehn blogissa.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn.­

5.2. 15:27

Suomen Pankki ja muut euroalueen keskuspankit ottavat jatkossa sijoitustoiminnassa huomioon ilmastoriskit. Päätös kattaa keskuspankkien oman rahoitusvarallisuuden sijoittamisen.

Keskuspankit raportoivat sijoituskohteidensa ilmastoriskeistä yhtenäisellä menetelmällä ja laskevat sijoitusvarallisuuden hiilijalanjäljen. Laskelmat myös julkistetaan. Keskuspankit sopivat periaatteista keskiviikkona.

Suomen pankin pääjohtaja Olli Rehn kertoo blogitekstissään, että Suomen Pankki on joidenkin muiden keskuspankkien lailla jo aiemmin päättänyt sijoittaa vastuullisen sijoittamisen periaatteiden mukaan. Niihin kuuluvat vastuullisuus niin ympäristön, yhteiskunnan kuin hyvän hallinnon osalta.

Sijoitusten hiilijalanjäljen seuraaminen tuo vastuullisuustavoitteisiin konkretiaa. Rehnin mukaan Suomen Pankki on jo laskenut osake- ja korkosalkkunsa hiilijalanjäljen ja tunnistanut suurimpia päästölähteitä.

”Suomen Pankissa olemme työskennelleet aktiivisesti päätöksen eteen, sillä ilmastotyö on tärkeä osa sijoitusvarallisuuden hoitoa. Päätimme loppuvuodesta omista vastuullisen sijoittamisen periaatteistamme, joissa määritellään ilmastotavoitteet olennaisena osana salkunhoitoa. Ilmastonmuutoksesta aiheutuu taloudellisia riskejä ja toisaalta se myös synnyttää mahdollisuuksia uusien liiketoimintojen ja innovaatioiden muodossa”, Rehn kirjoittaa.

Yhä useammat rahoitus- ja sijoitusinstituutiot ovat alkaneet asettaa sijoitustoiminnalleen konkreettisia päästövähennystavoitteita. Esimerkiksi Nordea kertoi torstaina tulosjulkistuksensa yhteydessä, että se aikoo vähentää sijoitus- ja luottosalkkunsa hiilijalanjälkeä 40–50 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.