Vastaamon konkurssihakemus paljastaa jättimäiset velat – toiminta siirtyy terapiapalveluita tarjoavalle Vervelle - Talous | HS.fi

Vastaamon konkurssihakemus paljastaa jättimäiset velat – toiminta siirtyy terapiapalveluita tarjoavalle Vervelle

Vastaamo on haettu konkurssiin. Terapia- ja kuntoutuspalveluita tarjoava Verve ostaa Vastaamon psykoterapiapalvelut. Kauppa vaatii vielä Vastaamon velkojien hyväksynnän.

Psykoterapiakeskus Vastaamo asetettiin selvitystilaan tammikuussa.­

11.2. 14:08 | Päivitetty 11.2. 16:16

Psykoterapiakeskus Vastaamo on haettu konkurssiin. Helsingin käräjäoikeudesta vahvistetaan, että konkurssihakemus on jätetty torstaina.

Yhtiön tilannetta arvioinut selvitysmies, Asianajotoimisto Fennon asianajaja Lassi Nyyssönen on konkurssihakemuksen mukaan päätynyt selvitysmenettelyssä lopputulokseen, että Vastaamon varat eivät riitä sen velkojen maksamiseen.

”Yhtiö on ylivelkainen ja muuten kuin tilapäisesti maksukyvytön konkurssilain tarkoittamalla tavalla”, Vastaamon konkurssihakemuksessa todetaan.

Konkurssihakemuksen mukaan yhtiöllä on arviolta 2,2 miljoonaa euroa varoja. Sen sijaan velkojen arvioitu kokonaismäärä on yli 5,9 miljoonaa euroa.

Vastaamon suurimmat velkojat ovat OP Yrityspankki, Helsingin Seudun Osuuspankki, Ilmarinen, verottaja ja Finnvera lainojen takaajana. OP Yrityspankin osuus veloista on 3,5 miljoonaa euroa.

Suomen Asiakastiedon ennusteesta kävi jo aiemmin ilmi, että Vastaamon konkurssiriski oli kasvanut suureksi. Asiakastiedon raportin mukaan Vastaamo on ollut ”sekä erittäin velkainen että heikosti kannattava, mikä on vaarallinen yhdistelmä”.

Nyyssönen on samalla tehnyt esisopimuksen yhtiön liiketoiminnan myymisestä kuntoutus- ja terapiapalveluita tarjoavalle Vervelle. Kaupan hyväksyntä vaatii vielä konkurssipesän pesänhoitajan ja velkojien hyväksynnän.

Selvitysmiehen mukaan keskustelut Vastaamon suurimpien velkojien kanssa on aloitettu. Tavoitteena on, että asiakastyö Vervessä alkaa 2. maaliskuuta.

”Vastaamossa on tehty todella hienoa ja arvokasta työtä, joten on tärkeätä, että tämä työ pääsee jatkumaan. Tietomurto on ollut asiakkaille ja työntekijöille suuri järkytys, ja nyt on tärkeätä saada luottamus palautettua”, KK-Verve Oy:n toimitusjohtaja Hannu Ronkainen sanoo yhtiön tiedotteessa.

Vastaamon omistajat päättivät tammikuun lopussa asettaa yrityksen selvitystilaan, jonka kautta toimintaa alettiin ajaa alas. Talousvaikeuksien taustalla on lokakuussa paljastunut tietomurto, jossa Vastaamon asiakkaiden potilastietoja päätyi hakkerin haltuun ja niitä vuodettiin verkkoon.

Vastaamon pääomistaja on sijoitusyhtiö Intera Partnersin holding-yhtiö PTK Midco. Vastaamon entinen toimitusjohtaja Ville Tapio omistaa yrityksen osakkeista neljänneksen ja hänen äitinsä muutaman prosentin. Selvitystilaan asettaminen vaatii kaksi kolmasosaa yhtiökokouksen äänistä.

Verve kertoo tiedotteessa, että Vastaamon työntekijät siirtyvät sen leipiin ja korostaa, että Vastaamon tietojärjestelmät eivät siirry Verven käyttöön.

”Verven vanhoina työntekijöinä siirtyvät työntekijät siirtyvät käyttämään Verven tietojärjestelmiä ja työkaluja. Psykoterapiassa käytettävä ohjelmisto kuuluu Valviran luokittelemaan A-luokkaan, joka on suojattu EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti”, yhtiö kertoo.

Asiakas- ja potilastiedot eivät myöskään siirry Verveen.

”Asiakkaiden kannattaa sopia oman terapeuttinsa kanssa terapiasuhteen jatkamisesta Vervessä. Tällöin asiakkuus aloitetaan Vervessä puhtaalta pöydältä, Verven A-luokan Kanta-yhteensopivassa asiakastietojärjestelmässä.”

Vastaamon konkurssipesän pesänhoitajaksi on määrätty asianajaja Nina Aganimov. Varsinaista päätöstä konkurssiin asettamisesta ei ole vielä tehty.