Kuluttajahinnat nousivat tammikuussa 0,9 prosenttia viime vuodesta - Talous | HS.fi

Kuluttajahinnat nousivat tammikuussa 0,9 prosenttia viime vuodesta

Inflaation kiihtymiseen vaikutti muun muassa ulkomaanlentojen kallistuminen, joka on mukana laskennassa normaalilla painolla, vaikka juuri kukaan ei lentänyt.

Harvojen lennettyjen ulkomaanlentojen hinnat olivat tammikuussa kalliimpia kuin vuosi sitten.­

19.2. 8:40

Kuluttajahinnat nousivat tammikuussa 0,9 prosenttia viime vuodesta. Joulukuuhun verrattuna hinnat nousivat 0,3 prosenttia. Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahintaindeksiä nosti viime vuoteen verrattuna eniten savukkeiden, ulkomaan lentojen, pitkien junamatkojen ja omakotitalojen kallistuminen.

Koronoepidemia tuo oman värinsä myös inflaatiolukuihin. Ulkomaanlennot ovat kallistuneet koronakriisin takia, mutta toisaalta juuri kukaan ei ole lentänyt, joten hintojen nousun todellinen vaikutus kuluttajien kukkaroon on jäänyt vähäiseksi.

Esimerkiksi polttonesteet, hotellihuoneet, vihannekset ja asuntolainojen korot halpenivat verrattuna viime vuoden tammikuuhun.

Tilastokeskuksen haastattelijat keräävät indeksiä varten kaiken kaikkiaan 19 000 hintatietoa lähes 400 hyödykkeestä noin 2 100 liikkeestä aina kuukauden puolivälissä. Hinta-aineistoa täydennetään kassapääteaineistoilla, joista saadaan noin viisi miljoonaa hintatietoa laskentaan.