Pörssistä poistuvan Ahlstrom-Munksjön ylimääräinen yhtiökokous valitsi uuden hallituksen ja käynnisti kotipaikan muuton pois Suomesta - Talous | HS.fi

Pörssistä poistuvan Ahlstrom-Munksjön ylimääräinen yhtiökokous valitsi uuden hallituksen ja käynnisti kotipaikan muuton pois Suomesta

Piensijoittajat ovat kritisoineet rajusti yhtiön menettelyä ostotarjousvaiheessa.

Ahlstrom-Munksjön uusi hallitus alkanee selvittää yhtiön pääkonttorin muuttoa pois Suomesta.­

19.2. 12:47

Pörssistä pian poistuvan Ahlstrom-Munksjön ylimääräinen yhtiökokous valitsi perjantaina yhtiölle uuden hallituksen ja valtuutti hallituksen selvittämään yhtiön kotipaikan muuttamista pois Suomesta ja yhtiömuodon muuttamista eurooppayhtiöksi.

Yhtiö valtuutti hallituksen myös tekemään suunnatun osakeannin, jossa voitaisiin laskea liikkeelle saman verran osakkeita kuin yhtiöllä ennestään on.

Spa Holdings -niminen ostajakonsortio teki yhtiöstä syksyllä julkisen ostotarjouksen, jolla se sai helmikuun alkupuolella yli 90 prosenttia yhtiön osakkeista haltuunsa. Ahlstrom-Munksjö vedetään myöhemmin pois pörssistä.

Konsortiossa ovat mukana muun muassa pääomasijoitusyhtiö Bain Capital ja Ahlströmin suvun sijoitusyhtiö Ahlström Capital.

Piensijoittajien edustajat ovat kritisoineet yhtiön menettelyjä ostotarjouksen kuluessa jyrkästi. Ylimääräisen yhtiökokouksen hyväksymä valtuutus suunnattuun osakeantiin olisi tarkoittanut, että yhtiön ostajat olisivat voineet osakeannin kautta saada yli 90 prosenttia osakkeista haltuunsa, vaikka ostotarjous ei muuten olisi saavuttanut tuota rajaa.

Lopulta valtuutus jäi vaille merkitystä, koska 90 prosentin raja ylittyi muutenkin.

Pandemian aikaisten poikkeussääntöjen mukaan yhtiökokous oli mahdollista järjestää ilman läsnäoloa, mikä käytännössä heikensi pienempien omistajien vaikuttamismahdollisuuksia.

Ahlstrom-Munksjö perustettiin vuonna 2017, jolloin suomalainen Ahlstrom ja sen ruotsalainen kilpailija Munksjö yhdistyivät. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna noin 2,9 miljardia euroa. Työntekijöitä yhtiöllä on noin 8 000. Yhtiö valmistaa kuitumateriaaleja.

Sillä on Suomessa tuotantoa Kotkassa ja Tampereella.

Ahlstrom-Munksjön hallitukseen valittiin uudelleen Alexander Ehrnrooth ja Lasse Heinonen. Uusiksi jäseniksi valittiin Halvor Meyer Horten, Peter Seligson, Ivano Sessa, Michael Siefke ja Karl-Henrik Sundström.