Etla: Ekstrovertit menevät todennäköisemmin töihin julkiselle sektorille - Talous | HS.fi

Etlan tutkimus: Julkinen sektori työllistää todennäköisesti sosiaalisia, yksityinen oppimishaluisia ja järjestelmällisiä ihmisiä

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimuksen mukaan järjestelmälliset ihmiset sijoittuvat todennäköisemmin yksityisen työnantajan palvelukseen.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimuksen mukaan sosiaaliset ja ulospäin suuntautuneet henkilöt päätyvät todennäköisemmin työskentelemään julkiselle sektorille.­

23.2. 2:00

Persoonallisuus ja luonteenpiirteet vaikuttavat siihen, sijoittuuko yksilö työskentelemään julkiselle vai yksityiselle sektorille, selviää Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan sosiaaliset ja ulospäin suuntautuneet henkilöt päätyvät todennäköisemmin työskentelemään julkiselle sektorille. Sen sijaan järjestelmälliset ja oppimishaluiset sijoittuvat todennäköisemmin yksityisen työnantajan palvelukseen.

Luonteenpiirteiden ja työnvalinnan välinen yhteys on osin riippuvainen myös sukupuolesta. Järjestelmällisyys luonteenpiirteenä vähentää selvästi enemmän miesten todennäköisyyttä sijoittua julkiselle sektorille.

Etlan tutkimuspäällikkö Terhi Maczulskij’n ja Jyväskylän yliopiston Jutta Viinikaisen tutkimus tarkastelee kahdeksan eri luonteenpiirteen yhteyttä henkilön valintaan työskennellä joko julkisella tai yksityisellä sektorilla. Tutkimuksessa hyödynnetään kyselyaineistoa persoonallisuuden piirteistä, jotka on yhdistetty rekisteritietoihin henkilön työmarkkina-asemasta vuosina 1990–2009.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat