Pandemia ja kryptovaluutat räjäyttivät näytönohjainten kysynnän, hintavertailusivuston mukaan laitteita ei nyt riitä kaikille - Talous | HS.fi

Pandemia ja kryptovaluutat räjäyttivät näytönohjainten kysynnän, hintavertailusivuston mukaan laitteita ei nyt riitä kaikille

Hintaoppaan sivustolta kerättyjen tietojen mukaan näytönohjainten kysyntä on rajussa kasvussa. Laitteiden tarjonta on ehtynyt, joten hinnatkin ovat nousussa.

Viihde-elektroniikan laitteiden kysyntä on voimistunut pandemian aikana.­

22.2. 14:46

Suomalaiset ovat innostuneet näytönohjainten hankinnasta alkuvuonna.

Hintavertailusivusto Hintaoppaan keräämien tietojen mukaan näytönohjainten etsiminen palvelussa on kasvanut 194 prosenttia tammi–helmikuussa viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett sanoo, että tuotteiden kysynnän kasvuun ovat vaikuttaneet pandemia ja kryptovaluutat. Pandemia on lisännyt pelisessioita ja niiden pituutta. Pelaamiseen liittyvien muidenkin laitteiden kysyntä on kasvanut.

”Olemme viettäneet viime aikoina paljon aikaa kotona, joten erilaisten viihdelaitteiden kysyntä on kasvanut kovasti, mukaan lukien pelaaminen”, Matinvesi-Bassett sanoo tiedotteessa.

Arvoaan ja suosiotaan viime aikoina runsaasti kasvattaneiden kryptovaluuttojen louhintaan tarvitaan paljon tehoa, jota voi saada esimerkiksi pelikäyttöön tarkoitetulla näytönohjaimella. Louhinnasta suurin osa tehdään halvan sähkön maissa Kaukoidässä.

”Bitcoinin hinta on noussut räjähdysmäisesti viimeisen kolmen kuukauden aikana, mikä globaalista näkökulmasta katsoen lisää näytönohjainten kysyntää.”

Näytönohjainten kysyntä on kasvanut myös Hintaoppaan kansainvälisillä sivustoilla, kuten Norjassa, Ruotsissa, Ranskassa, Britanniassa ja Uudessa-Seelannissa.

Kysyntä on johtanut näytönohjainten suosituimpien mallien tarjonnan ehtymiseen ja niiden hintojen nousuun.

Matinvesi-Bassettin mukaan pandemia on kiristänyt myös laitteiden tarjontaa, koska moni kiinalainen tehdas keskeytti näytönohjainten valmistamisen pandemian alussa. Näytönohjainten tekniikkaa valmistavat esimerkiksi AMD, Intel ja Nvidia.

”Näytönohjainten valmistaja AMD on myös luultavasti joutunut käyttämään suuren osan kapasiteetistaan uusien pelikonsoleiden näytönohjainten valmistamiseen. Näin näytönohjaimia ei ole onnistuttu valmistamaan kysyntää vastaavaa määrää”, Matinvesi-Bassett kertoo.

Sekä Sony että Microsoft lanseerasivat viime vuonna uudet Playstation- ja Xbox-pelikonsolinsa.

Hintaopas tarkasteli näytönohjainten kategoriaan liittyvää kiinnostusta aikavälillä 1.1.–18.2.2021 ja vertasi tilannetta viime vuoden vastaaviin päiviin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat