Ydin­voimalan jäätynyt putken pätkä, puutteelliset suunnitelmat, liian vähän varavoimaa –Texasin sähkö­katastrofi ei ollut asian­tuntijoille yllätys - Talous | HS.fi

Ydin­voimalan jäätynyt putken pätkä, puutteelliset suunnitelmat, liian vähän varavoimaa –Texasin sähkö­katastrofi ei ollut asian­tuntijoille yllätys

Osavaltio on halunnut pitää sähköverkkonsa irrallaan muusta maasta välttääkseen liittovaltion sääntelyn.

Texasilaisen sähköyhtiön huoltoautoja sähkölinjan lähistöllä Fort Worthissa talvimyrskyn jälkeen 16. helmikuuta.­

22.2. 21:31

Yhdysvaltain Texasin viikko sitten lamaannuttaneen sähkökatkon jälkiselvittelyt ovat paljastaneet osavaltion erittäin huonon valmistautumisen sähköjärjestelmän ongelmiin, kertoo uutistoimisto Reuters.

Texasissa oli viimeksi hyvin kylmää kymmenen vuotta sitten ja sähköjärjestelmä kärsi tuolloin samankaltaisista ongelmista. Silti korjaavia toimia ei ole tehty.

Laajaan sähkökatkoon johtanut tilanne sai alkunsa maanantaiaamuna, kun sää kylmeni ja asukkaat käänsivät lämmityslaitteet kuumemmalle. Sähkönkulutus nousi äkillisesti.

Samaan aikaan suuri osa osavaltion sähkövoimaloista sammui, koska niissä ei ole varauduttu pakkaskeleihin. Osavaltion pohjoisosassa olevat tuulivoimalat kytkeytyivät ensin pois päältä.

Valtaosan osavaltion sähköstä tuottavat yleensä maakaasuvoimalat, mutta monissa niistä putkien ja osien jäätyminen esti polttoaineen syötön ja voimalat seisahtuivat.

Osavaltion eteläosassa oleva ydinvoimalakin kytkeytyi pois päältä, koska puolentoista metrin pituinen eristämätön putki jäätyi kahdeksan asteen pakkasessa.

Yhteensä 30 000 megawattia voimalatehoa sammui Reutersin mukaan pakkasen takia. Suomen koko maksimituotantokapasiteetti on noin 12 000 megawattia.

Osavaltion sähköverkkoa hallinnoiva ERCOT-virasto ehti juuri juuri säännöstelemään sähkön käyttöä ennen kuin koko sähköverkko olisi romahtanut. Sähköverkon jännite oli jo laskenut vaarallisen alas. ERCOT alkoi vuorotellen sulkea osan käyttäjistä sähkönjakelun ulkopuolelle.

Kriisin taustalla vaikutti myös periteksasilainen epäluulo liittovaltiota kohtaan. Osavaltion sähköverkko on ainut Yhdysvalloissa, joka ei ole yhteydessä muihin osavaltioihin.

Kun esimerkiksi Suomen sähköjärjestelmä on yhteydessä Pohjoismaihin, Keski-Eurooppaan ja Venäjällekin ja voi näin helposti tasapainottaa sähkön kysyntää ja tarjontaa rajojen yli, Texas on omillaan. Kun sen omia voimaloita putosi liikaa verkosta, se ei pystynyt tuomaan sähköä osavaltiorajan yli.

Syynä omaan täysin erilliseen sähköverkkoon on halu välttää liittovaltion sääntelyä.

Texas on myös ainut iso osavaltio, joka ei maksa voimantuottajille siitä, että ne pitävät varavoimaloita käyttövalmiudessa ongelmatilanteita varten. Niinpä sähköyhtiöiden ylläpitämänä nopeasti käynnistettävän varavoiman määrä on vähentynyt koko ajan.

Valmistautumattomuus kylmään rintamaan osoittaa myös suurta välinpitämättömyyttä.

Vaikka viikko sitten Texasissa oli kylmempää kuin lähes sataan vuoteen, edellinen poikkeuksellisen kylmä rintama koettiin kymmenen vuotta sitten. Tuolloin sähköjärjestelmässä ja voimaloissa oli vastaavia ongelmia. Kolme miljoonaa texasilaista jäi ilman sähköä kylmällä säällä.

Tuon sähkökatkon jälkeen liittovaltion viranomaiset kehottivat ERCOTia varautumaan talvikeleihin. Viranomaisten mukaan osavaltion sähköjärjestelmä oli todellisuudessa ollut vaikeuksissa monina muinakin talvina, koska voimaloita ei ole tehty pakkasenkestäviksi.

Silti ongelmia ei ole korjattu, esimerkiksi voimaloiden tärkeitä putkilinjoja ei ole välttämättä eristetty.

Asiantuntijoiden mukaan verkko-operaattori ERCOT myös aliarvioi varavoiman tarpeen, eikä varoittanut sähköntuottajia mahdollisista ongelmista, vaikka sääennusteet olivat tiedossa. Jo kaksi päivää ennen maanantaina verkossa oli häiriöitä, mutta niiden perusteella ei tehty varautumissuunnitelmia.

Houstonilaisen sähkömarkkinoilla toimivan Aspire Commodities -yrityksen toimitusjohtaja Adam Sinn sanoo Reutersille, että ongelmat olivat nähtävissä jo päiviä aiemmin ja viraston olisi jo paljon aiemmin pitänyt määrätä voimayhtiöitä aloittamaan sähkön säännöstely.

“ERCOT antoi järjestelmän vain heiketä, heiketä ja heiketä. Mietin, että mitä ihmettä he oikein tekevät. Kuormitusta on kevennettävä.”

Sinn alkoi lähettää ystävilleen tekstiviestejä sunnuntaina, ja kehotti heitä varautumaan pitkään jatkuvaan sähkökatkoon.

Viime viikon pakkasrintama katkaisi sähköt 4,5 miljoonalta texasilaiselta. Kolminkertainen määrä ihmisiä joutui selviytymään ilman vettä, koska vesiputket jäätyivät. Osavaltion viranomaisten mukaan ainakin yli 20 ihmistä on kuollut tavalla tai toisella pakkassään seurauksena.

Texasin pääkaupungissa Austinissa on tavallisina talvina kylmimmillään hieman alle kymmenen asteen lämpötiloja. Viikko sitten lämpötila painui 14 pakkasasteeseen.

Vasta viime marraskuussa sähköverkosta vastaava ERCOT oli vakuuttanut, että sähköjärjestelmä selviytyisi mistä tahansa kelistä.

”Olemme tutkineet joukon mahdollisia riskejä sekä normaaleissa että äärimmäisissä olosuhteissa, ja uskomme, että voimalakapasiteettia on riittävästi palvelemaan asiakkaitamme”, ERCOTin kapasiteetin riittävyydestä vastaava johtaja Pete Warnken kirjoitti viraston raportissa tuolloin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat