Facebook palauttaa australialaiset uutissisällöt alustalleen - Talous | HS.fi

Facebook palauttaa australialaiset uutissisällöt alustalleen

Australia on luvannut tehdä myönnytyksiä valmistelemaansa lakiin, jossa se olisi vaatinut teknologiayrityksiltä maksua uutisten jakamisesta alustoillaan. Facebook vastusti lakia ja poisti australialaiset uutissisällöt sivustoltaan viime viikolla.

Facebookin Australian-johtajan Will Eastonin mukaan australialaiset uutiset palaavat Facebookiin lähipäivinä.­

23.2. 7:42 | Päivitetty 23.2. 8:52

Sosiaalisen median jätti Facebook palauttaa australialaiset uutissisällöt alustalleen, koska Australia on luvannut muuttaa valmistelemaansa lakia, jossa se olisi vaatinut teknologiayrityksiltä maksua uutisten jakamisesta alustoillaan.

Australian valtiovarainministeri Josh Frydenberg kertoi asiasta tiistaina uutistoimistojen Reutersin ja AFP:n mukaan.

Facebook ilmoitti viime viikon keskiviikkona rajoittavansa australialaisten mediayhtiöiden uutissisältöjen jakamista alustallaan vastalauseena Australian valmistelemalle laille.

Yhtiö ilmoitti, että australialaiset käyttäjät eivät voi lukea tai jakaa uutisia Facebookissa. Myös australialaisten julkaisijoiden sisältöjen julkaisemista ja jakamista rajoitettiin Facebookissa. Uutissisällöt poistettiin alustalta viime viikolla, eikä kukaan voinut jakaa australialaisten mediayhtiöiden sisältöjä Facebookissa.

Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg saapui tapaamiseen Brysseliin 17. helmikuuta 2020.­

Päätös kuitenkin kumotaan Facebookin toimitusjohtajan Mark Zuckerbergin ja Frydenbergin viikonloppuna käymien neuvottelujen seurauksena, kun lakiesityksestä päästiin yhteisymmärrykseen.

”Olemme tyytyväisiä, että Australian hallitus suostui muutamiin muutoksiin, jotka vastaavat perimmäisiin huoliimme kaupallisista sopimuksista, jotka tunnustavat alustamme arvon julkaisijoille suhteessa meidän saamaamme arvoon heiltä”, Facebook sanoi tiedotteessa Reutersin mukaan.

Facebookin Australian-johtaja Will Easton kertoi, että australialaiset uutiset palautetaan alustalle lähipäivinä.

Reuters kertoo, että muutoskohtia on neljä. Niistä yksi koskee ainakin välimiesmenettelyä. Tähän turvaudutaan, jos teknologiayhtiöt ja mediatalot eivät pääsisi sopuun korvauksista, kertoo Australian yleisradioyhtiö ABC.

Muutoksen myötä ennen välimiesmenettelyyn turvautumista on kahden kuukauden sovitteluaika, joka tarjoaa osapuolille enemmän aikaa päästä keskinäiseen sopuun.

”Nämä muutokset tarjoavat digitaalisille alustayhtiöille ja mediayrityksille lisää selvyyttä, kuinka lain on määrä toimia, ja vahvistavat puitteita, jotka varmistavat mediayrityksille reilun korvauksen”, valtiovarainministeri Frydenberg sanoi tiedotteessa.

Vielä ennen maanantaina Australia oli sanonut, ettei se aio tehdä muutoksia lakiin.

Australian valtiovarainministeri Josh Frydenberg osallistui tiedotustilaisuuteen parlamenttitalolla Canberrassa tiistaina.­

Australian hallitus perusteli kaavailemaansa lakia sillä, että teknologiayhtiöt saavat sivustoilleen kävijöitä ja mainoksille yleisöä muun muassa sillä, että niiden sivustoilla jaetaan mediayhtiöiden tuottamia uutissisältöjä. Mediayhtiöiden mielestä Facebook on tuhonnut yhtiöiden mainosmarkkinat.

Australia olisi lain nojalla patistanut verkon suurimpia alustayhtiöitä maksamaan mediayrityksille korvausta uutisten näyttämisestä palvelussaan.

Teknologiayhtiöt ovat vastustaneet sääntelyä kiihkeästi. Facebook ilmoitti jo viime syksynä estävänsä uutisten jakamisen alustallaan Australiassa, jos laki tulee voimaan.

Alustayritykset pelkäävät Australian luovan kansainvälisen ennakkotapauksen, joka haittaisi niiden liiketoimintaa.

Lain kohtaloa on seurattu tarkasti muun muassa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Reuters kertoo, että Kanada ja Britannia ovat harkinneet samanlaista lakia.

EU hyväksyi viime vuonna uuden tekijänoikeuslainsäädännön, jossa on Googleen ja Facebookin liittyviä sisältökorvausartikloita.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat