Microsoft ja mediatalot historialliseen sopuun: Ohjelmistojätti aikoo maksaa uutistaloille korvauksia sisältöjen jakamisesta - Talous | HS.fi

Microsoft ja mediatalot historialliseen sopuun: Ohjelmistojätti aikoo maksaa uutistaloille korvauksia sisältöjen jakamisesta

Microsoft ja kustantajajärjestöt hakevat ratkaisua, joka muistuttaa Australian uutta lainsäädäntöä. Se velvoittaa teknologia-alustat jakamaan tulojaan uutisyhtiöiden kanssa.

Ohjelmistojätti Microsoft ja eurooppalaiset mediatalot ovat sopineet pyrkivänsä sopuun tavasta, jolla amerikkalaisyhtiö maksaa teknologia-alustojensa käyttämistä sisällöistä korvauksia uutistoimituksille.­

23.2. 11:01 | Päivitetty 25.2. 16:22

Ohjelmistojätti Microsoft ja eurooppalaiset mediatalot ovat sopineet pyrkivänsä sopuun tavasta, jolla amerikkalaisyhtiö maksaa teknologia-alustojensa käyttämistä sisällöistä korvauksia uutistoimituksille.

Microsoft kertoi asiasta maanantaina tiedotteessaan yhdessä eurooppalaisten kustantajajärjestöjen kanssa.

Eurooppalaisia mediatoimijoita edustava Euroopan kustantajien liitto (EPC) iloitsi sopimuksen tarkoittavan sitä, että Microsoft ymmärtää, millaisen arvon uutismedioiden sisältö tuottaa hakukoneille ja sosiaalisen median toimijoille.

”Google ja Facebook luovat suuren osan tuotoistaan tätä kautta”, sanoo EPC:n puheenjohtaja Christian Van Thillo tiedotteessa.

Yhteisymmärryksen mukaan Microsoft ja kustantajajärjestöt hakevat ratkaisua, joka muistuttaa Australian uutta lainsäädäntöä. Se velvoittaa teknologia-alustat jakamaan tulojaan uutisyhtiöiden kanssa.

Osapuolten mukaan tuottojen jakamisesta tulisi sopia välimiesmenettelyllä, joka kirjattaisiin EU:n tai jäsenmaiden kansalliseen lainsäädäntöön.

Ratkaisun tulisi myös sopia kesäkuussa voimaan tulevaan EU:n tekijänoikeusdirektiiviin.

HS kertoi aiemmin tiistaina, että Facebook palauttaa australialaiset uutissisällöt alustalleen, koska Australia on luvannut muuttaa valmistelemaansa lakia, jossa se olisi vaatinut teknologiayrityksiltä maksua uutisten jakamisesta alustoillaan.

Facebook ilmoitti viime viikon keskiviikkona rajoittavansa australialaisten mediayhtiöiden uutissisältöjen jakamista alustallaan vastalauseena Australian valmistelemalle laille.

Yhtiö ilmoitti, että australialaiset käyttäjät eivät voi lukea tai jakaa uutisia Facebookissa. Myös australialaisten julkaisijoiden sisältöjen julkaisemista ja jakamista rajoitettiin Facebookissa. Uutissisällöt poistettiin alustalta viime viikolla, eikä kukaan voinut jakaa australialaisten mediayhtiöiden sisältöjä Facebookissa.

Myös Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma on osa Euroopan kustantajien liitttoa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat