Pohjanmaalla toimiva kaivosyhtiö Keliber on saamassa 40 miljoonan euron rahoituksen – ”tarkoittaa työpaikkoja ja merkittäviä verotuloja” - Talous | HS.fi

Pohjanmaalla toimiva kaivosyhtiö Keliber on saamassa 40 miljoonan euron rahoituksen – ”tarkoittaa työpaikkoja ja merkittäviä verotuloja”

Keliberin tavoitteena on aloittaa akkulaatuisen litiumhydroksidin tuotanto Keski-Pohjanmaalla vuonna 2024.

Suomalainen kaivos- ja kemianteollisuuden yhtiö Keliber on saamassa noin 40 miljoonan euron rahoituksen. Kuvassa näkyvässä vaaleassa kivessä on litiumia sisältävää spodumeenimalmia.­

23.2. 12:33 | Päivitetty 23.2. 14:51

Suomalainen kaivos- ja kemianteollisuuden yhtiö Keliber on saamassa noin 40 miljoonan euron rahoituksen. Yhtiö kertoi, että tiistaina solmitun sopimuksen mukaan Sibanye-Stillwater merkitsee yhtiön osakkeita 15 miljoonalla eurolla ja nykyiset osakkeenomistajat 10 miljoonalla eurolla.

Eteläafrikkalainen Sibanye-Stillwater on maailman johtava jalometallien tuottaja.

Rahoitus edistää Keliberin mukaan merkittävästi sen litiumhankkeen etenemistä Keski-Pohjanmaalla. Keliberin tavoitteena on aloittaa akkulaatuisen litiumhydroksidin tuotanto vuonna 2024. Sibanye-Stillwater suunnittelee ottavansa pääroolin Keliberin rahoittajana hankkeen edetessä rakennusvaiheeseen ensi vuoden puolivälissä.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) iloitsi tiistaina Keliberin ilmoituksesta.

”Keliberin saama rahoitus tarkoittaa, että vuosikymmeniä työn alla ollut hanke etenee. Toteutuessaan Keliberin hanke tarkoittaa työpaikkoja ja merkittäviä verotuloja Keski-Pohjanmaalle”, Lintilä sanoi tiedotteessa.

”Keski-Pohjanmaalla on todella hyvät edellytykset nousta akkualan keskittymäksi. Liikenteen ja yhteiskunnan sähköistyminen merkitsevät valtavaa liiketoimintamahdollisuutta Suomelle. Keski-Pohjanmaa kulkee tässä suhteessa eturintamassa.”

Vuodesta 2024 eteenpäin Keliber pyrkii työllistämään 150–200 henkeä eri tehtäviin. Vuosien 2022–2024 rakennusvaiheen arvioidaan työllistävän jopa 500 henkeä.

Oikaisu 23.2. kello 14.49: Otsikossa nimitettiin virheellisesti Keliberiä akkuyritykseksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat