USA:n keskuspankin pääjohtajan puhe rauhoitti teknologiaosakkeiden syöksyä – pörssipäivän päätyttyä Teslan lasku rauhoittui ja jäi kaksi prosenttia miinukselle - Talous | HS.fi

USA:n keskuspankin pääjohtajan puhe rauhoitti teknologiaosakkeiden syöksyä – pörssipäivän päätyttyä Teslan lasku rauhoittui ja jäi kaksi prosenttia miinukselle

Teslan osakkeen arvosta katosi pörssipäivän auetessa hetkessä satoja dollareita. Pörssipäivän päätteeksi putoaminen kuitenkin rauhoittui.

New Yorkin pörssitalo.­

23.2. 13:12 | Päivitetty 25.2. 12:06

New Yorkin pörssin lasku päättyi hienoiseen nousuun pörssin sulkeuduttua tiistai-iltana kello 23. Keskeiset indeksit S&P 500 ja Dow 30 jäivät aavistuksen plussan puolelle, kun taas Nasdaq oli puoli prosenttia miinuksella päivän päätteeksi.

Teknologiayhtiöiden ja etenkin sähköautoyhtiö Teslan osakkeen arvo laskivat tiistaina. New Yorkin pörssin avauduttua esimerkiksi sähköautoyhtiö Teslan osakkeesta katosi välittömästi noin 13 prosenttia. Pudotus oli jatkoa maanantaille, jolloin Teslan osakkeen hinta putosi noin 8,6 prosenttia.

Teslan osakkeen hinnan putoaminen rauhoittui kuitenkin iltaa kohden ja päättyi lopulta reilun kahden prosentin laskuun. Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtajan Jerome Powellin puhe senaatin pankkikomitealle vakuutti markkinat elvyttävän rahapolitiikan jatkumisesta.

Powell sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että keskuspankki pitää ohjauskorot matalalla, ”kunnes työllisyys on noussut maksimitasolle ja inflaatio on kohonnut kahteen prosenttiin ja näyttää pysyttelevän maltillisesti yli kahdessa prosentissa pidemmän aikaa”.

Myös velkakirjojen osto-ohjelmaa jatketaan, kunnes nuo tavoitteet on saavutettu.

Teslan osakkeen arvo on pudonnut nopeasti. Helmikuun alussa Teslan osake maksoi lähes 873 dollaria, ja vielä perjantaina New Yorkin pörssin sulkeutuessa yhtiön osakkeen hinta oli 781 dollaria. Välillä lasku jo hellitti tiistaina, mutta sitten osakkeen arvo kääntyi uudelleen alamäkeen.

Tesla kertoi kaksi viikkoa sitten sijoittaneensa 1,5 miljardia dollaria virtuaalivaluuttaan. Yhtiön osakkeen arvo voi siis heitellä myös bitcoinin hinnan perusteella. Bitcoin on halventunut viime päivinä voimakkaasti.

Teslan lisäksi koko teknologiasektorin kurssipudotus jatkui tiistaina mutta loiveni iltaa kohti muun muassa Powellin puheen ansiosta. Sitten lasku kuitenkin jatkui. Teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi oli pörssin sulkeuduttua puoli prosenttia miinuksella.

Maanantaina Nasdaq-indeksi sulkeutui 2,5 prosentin laskuun. Kyseessä oli indeksin huonoin päivä kuukauteen.

Nasdaqin pudotusta vauhdittivat esimerkiksi Teslan ja matkapuhelinjätti Applen osakkeiden putoaminen.

Applen osakkeen arvosta on kadonnut helmikuun aikana yli 10 dollaria. Tiistaina pörssin sulkeuduttua yhtiön osake maksoi noin 125 dollaria.

Teslan ja Applen lisäksi myös esimerkiksi Airbnb:n, Amazonin, Netflixin ja Googlen emoyhtiön Alphabetin osakkeiden arvot putosivat. Facebookin osakkeen hinta sen sijaan oli pörssipäivän päätteeksi yli kahden prosentin nousussa.

OP:n pääanalyytikko Antti Saari sanoo, että osakemarkkinoilla on käynnissä niin sanottu sektorirotaatio. Sijoittajien rahat siis vaihtavat paikkaansa teknologiaosakkeista esimerkiksi perinteisempien toimialojen, kuten energia-alan ja teollisuuden, osakkeisiin.

Nousussa ovatkin alkuviikosta olleet pandemian aikana kärsineitä aloja edustavien yhtiöiden osakkeet. Esimerkiksi lentoyhtiöt, varustamot ja majoitusyhtiöt sekä energia- ja rahoitussektorin yhtiöt olivat nousussa.

Tämä näkyi myös Helsingin pörssissä, sillä Finnair oli tiistaina päivän suurimpia nousijoita. Tosin Boeingin maanantai päättyi kahden prosentin laskuun, koska sen 777-mallin moottoriongelmat tulivat ilmi.

Markkinakehitykselle on Saaren mukaan kaksi keskeistä syytä. Toinen niistä on Yhdysvaltain rokotejakelun edistyminen.

”Kesään mennessä voi odottaa pääsyä normaaliin. Koronasta kärsineet sektorit elpyvät, mikä laimentaa teknologiafirmojen ylivaltaa”, Saari sanoo.

Toinen, kenties isompi syy on talousnäkymien kirkastumisesta johtuva korkojen nousu.

”Nopeasti kasvavien teknologiafirmojen nykyarvo on suurempi alhaisessa korkotasossa.”

Yhdysvalloissa valmisteilla olevan ison uuden elvytyspaketin uskotaan uutistoimisto AFP:n mukaan osaltaan johtavan inflaation ja korkotason nousuun. Monet teknologiayhtiöt ovat riippuvaisia ulkopuolisesta rahoituksesta, eli korot vaikuttavat niiden suoriutumiseen. Toisaalta Yhdysvaltain keskuspankki (Fed) on vakuuttanut, ettei sen korkopolitiikka ole muuttumassa lähiaikoina.

Saaren mukaan erityisesti muiden kuin aivan suurimpien teknologiajättien osakkeiden arvostustason kanssa kannattaa olla tarkkana. Isoimmilla yhtiöillä hän tarkoittaa Facebookia, Amazonia, Applea, Netflixiä ja Googlen emoyhtiötä Alphabetia eli niin sanottuja FAANG-yhtiöitä.

”Kaikkein suurimpienkin teknologiayhtiöiden arvostuksessa voi olla jonkin verran ilmaa, mutta osassa pienempiä amerikkalaisia teknologiafirmoja arvostus on saanut käsittämättömät mittasuhteet. Jos omistaisin niitä, harkitsisin tarkkaan niiden myyntiä.”

Esimerkiksi autoyhtiö Teslan osakkeen hinta oli vuosi sitten alle 150 dollaria, kun maanantaina pörssin sulkeutuessa hinta oli 781 dollaria.

”Tesla on todella vaarallisissa hinnoissa, ja on pienempiä firmoja, joiden arvostustaso on Teslaan nähden vielä kovempaa.”

Nykytilannetta voi Saaren mukaan joiltakin osin verrata it-kuplaan 1990-luvun lopulla, mutta markkinoiden laajempi kuva on nyt toinen.

”Silloin teknologiayhtiöiden romahdus veti koko markkinan alas, mutta korot olivat kuutta prosenttia.”

Korot ovat edelleen alhaalla, ja siksi sijoittajien vaihtoehdot osakkeille ovat vähissä.

”Lisäksi keskuspankit elvyttävät tukien markkinoiden pohjavirettä”, Saari sanoo.

Oikaisu 25.2.2021 kello 12.04: Artikkelissa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Powell olisi sanonut keskuspankin pitävän ohjauskorot matalalla, ”kunnes työttömyys on noussut maksimitasolle”. Tosiasiassa kyse oli työllisyyden noususta.