Finnwatch syyttää Outokumpua tarkoituksellisen harhaanjohtavasta viestinnästä – ”En ole koskaan urallani nähnyt tällaista” - Talous | HS.fi

Finnwatch syyttää Outokumpua tarkoituksellisen harhaanjohtavasta viestinnästä – ”En ole koskaan urallani nähnyt tällaista”

Finnwatchin mukaan Outokumpu on toiminnallaan myötävaikuttanut alkuperäiskansan ihmisoikeuksien loukkaamiseen.

Xikrinien kylä Cateté-joen läheisyydessä.­

23.2. 15:44

Yritysvastuun toteutumista tarkkaileva Finnwatch kritisoi teräsyhtiö Outokumpua tarkoituksellisen harhaanjohtavasta viestinnästä. Finnwatchin kritiikki koskee Outokummun tiedotetta, jonka yhtiö julkaisi vastauksena Finnwatchin raporttiin yhtiön raaka-ainehankinnasta Brasiliassa.

Finnwatchin raportin mukaan Outokumpu on vuosien ajan ostanut ferronikkeliä Brasiliasta huonomaineiselta kaivosyhtiö Valelta, joka on vastuussa muun muassa alkuperäiskansalle tärkeän joen saastuttamisesta. Finnwatchin mukaan Outokumpu on toiminnallaan myötävaikuttanut alkuperäiskansan ihmisoikeuksien loukkaamiseen.

Lue lisää: Finnwatch: Outokumpu ostaa raaka-ainetta kaivosyhtiöltä, jonka toiminnalla voi olla brasialiaisen alkuperäisväestön kannalta ”katastrofaalinen vaikutus”

Outokumpu kirjoittaa tiedotteensa alussa, että yhtiö ei käytä rautamalmia ruostumattoman teräksen tuotannossa eikä sillä ole kytköksiä Finnwatchin raportissa mainittuihin brasilialaisiin rautamalmikaivoksiin.

Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér kummeksuu Outokummun tiedotetta, sillä Finnwatchin raportti koskee ennen muuta ferronikkelin tuotantoa. Vale-yhtiön rautamalmikaivokset mainitaan Finérin mukaan Finnwatchin raportissa vain yhdessä lauseessa.

Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér.­

”On harhaanjohtamista, jos kirjoitetaan tiedote, jossa toisessa lauseessa irtisanoudutaan kaivoksista, joita meidän raporttimme ei oikeastaan edes käsittele”, Finér sanoi STT:lle.

Finérin mukaan Outokummun viestintä tapauksessa ei täytä vastuullisen viestinnän tunnusmerkistöä.

”En ole koskaan urallani nähnyt tällaista”, Finér sanoo.

Outokumpu ei kommentoinut STT:lle Finnwatchin näkemyksiä yhtiön viestinnän tarkoituksellisesta harhaanjohtavuudesta.

Finnwatchin mukaan järjestö on pystynyt todentamaan Outokummun brasilialaisen alihankkijan siitä huolimatta, että Outokumpu ei ollut halukas avaamaan toimitusketjuaan. Muun muassa ruostumattoman teräksen valmistukseen käytetyn ferronikkelin alkuperä pystyttiin jäljittämään Vale-yhtiön Onca Puman kaivokselle vähintään vuodesta 2016 alkaen. Finnwatchin mukaan Outokumpu-konserni on hankkinut kaivokselta yli 30 000 tonnia ferronikkeliä vuosina 2016–2019.

Onca Puman kaivoksen lähialueen saastumista tutkinut Paran yliopisto pitää Finnwatchin mukaan kiistattomana, että kaivoksen lähellä virtaavan Cateté-joen saastuminen johtuu kaivoksen toiminnasta. Kaivosalueelta löydettiin tutkimuksen aikana useita putkia, joiden kautta jätevesiä oli salaa johdettu jokeen.

Joen merkitys on suuri aluetta asuttavalle xikrin-alkuperäiskansalle, kun joessa kalastetaan ja peseydytään ja sen vettä käytetään jopa juomavetenä. Finnwatchin mukaan joen saastumisen myötä muun muassa xikrinien syöpäsairaudet ovat lisääntyneet. Lisäksi xikrineillä on todettu tavanomaista korkeampia raskasmetallipitoisuuksia.

Outokumpu ei kommentoinut STT:lle Finnwatchin tietoja siitä, että yhtiö olisi hankkinut Vale-yhtiöltä ferrokromia vuosina 2016–2019.

”Emme valitettavasti voi kommentoida yksittäisiä yhtiöitä koskevia asioita”, viestintäpäällikkö Katri Saari sanoi STT:lle.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat