Hallitus aikoo taas sulkea ravintolat poikkeusolojen lainsäädännöllä – Noho Partners aloittaa yt-neuvottelut, Restel sulkee baarejaan jo perjantaina - Talous | HS.fi

Hallitus aikoo taas sulkea ravintolat poikkeusolojen lainsäädännöllä – Noho Partners aloittaa yt-neuvottelut, Restel sulkee baarejaan jo perjantaina

Matkailu- ja ravintolapalvelut -etujärjestön toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo, että konkurssien määrä kasvaisi myös ilman uusia rajoituksia. Pörssiyhtiö Noho Partners aloitti yt-neuvottelut hallituksen sulkupäätöksen vuoksi.

Ravintoloiden toimintaa on rajoitettu korona-aikaan useasti. Viime keväänä ravintolat suljettiin valmiuslain avulla koronatilanteen helpottamiseksi.­

25.2. 9:14 | Päivitetty 25.2. 15:51

Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi torstaiaamuna, että ravintolat aiotaan sulkea poikkeusolojen lainsäädännöllä kolmeksi viikoksi 8. maaliskuuta alkaen epidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevilla alueilla.

Käytännössä sulku on samankaltainen kuin vuosi sitten keväällä, eli ruoan ulosmyynti on sallittua.

Keskeinen syy poikkeusolojen toteamiseen on ollut se, että voimassa olevan tartuntatautilain nojalla ravintoloita ei voitaisi sulkea.

Matkailu- ja ravintolapalvelualojen etujärjestö Mara pitää hallituksen kolmen viikon sulkupäätöstä uutena ”kylmänä suihkuna” alalle. Maran toimitusjohtaja Timo Lappi totesi ennen hallituksen aamulla järjestämää tiedotustilaisuutta, että uutinen poikkeusolojen julistamisesta uudestaan viime kevään jälkeen on ”hyvin kylmäävä”.

”Kohta vuoden kestänyt kriisi on kohdellut alaa, yrittäjiä ja työntekijöitä kovalla kädellä. Viime vuoden lopulla tulleiden positiivisten uutisten jälkeen on valtava pettymys, että virus on taas alkanut levitä”, Lappi sanoi.

Ravintolatoimija Restel tiedottaa sulkevansa kaikki Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueen baarinsa huomisesta perjantaista alkaen. Restel pyörittää Hemingway’s ja Wanha Mestari -ketjuja.

”Pääkaupunkiseudun koronatilanne on pahentunut nopeasti ja ravintoloiden sulkeminen on väistämätöntä”, Restelin juomaravintoloiden ketjujohtaja Jan Renlund sanoo tiedotteessa.

Ravintolayhtiö Noho Partners taas aloittaa yt-neuvottelut hallituksen päätöksen johdosta. Neuvottelujen piiriin kuuluu koko konsernin henkilöstö eli noin 1 250 työntekijää Suomessa. Neuvottelut voivat johtaa henkilöstön irtisanomisiin ja lomauttamisiin.

”Suljemme ravintolat niin aikaisin kuin pystymme eli aikaisintaan ensi viikolla”, Nohon toimitusjohtaja Aku Vikström sanoo.

Sulkeminen vaikuttaa myös Nohon noin 2 000 vuokratyöntekijään.

Vikströmin mukaan tarkkarajainen ravintoloiden sulku on yritysten kannalta parempi ratkaisu kuin aukioloaikojen entistä tiukempi rajoittaminen.

”Kysyntä olisi joka tapauksessa hiipunut aukiolorajoituksella.”

Kun ravintolat suljetaan, yrityksillä on Vikströmin mukaan paremmat neuvottelumahdollisuudet vuokristaan. Lisäksi sulku johtaa myös siihen, että ravintolat voivat vaatia korvauksia tulonmenetyksistä.

Maran mukaan vuokranantajien asenne vuokranalennuksiin ja maksujärjestelyihin on koventunut. Etujärjestö kehottaa vuokranantajia tulemaan ravintoloita vastaan, jotta ne eivät joudu lopettamaan toimintaansa kriisin takia.

Marinin mukaan ravintolat suljetaan kolmeksi viikoksi ja sen jälkeen ne on jälleen tarkoitus avata. Marinin mukaan sulun jälkeenkin ravintoloille on luvassa muita rajoituksia esimerkiksi asiakaspaikkamääriin ja aukioloaikoihin liittyen.

Lappi korostaa, että jos ravintoloita suljetaan, se pitäisi tehdä vain välttämättömyyden ja oikeasuhtaisuuden perusteella. Hän toteaa, että rajoituksissa pitää ottaa ainakin kolme asiaa huomioon: alueelliset erot, ravintoloiden toimintamallit ja korvauspaketti.

Matkailu- ja ravintolapalveluiden (MaRa) toimitusjohtaja Timo Lappi.­

”Jos ravintoloiden sulkemiseen päädytään, sitä ei pidä ulottaa koko Suomeen vaan vain sinne, missä tilanne sitä vaatii.”

Marinin mukaan ravintolat aiotaan sulkea kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevilla alueilla. Perustasolla olevilla alueilla ravintoloita ei suljeta. Perustasolla olivat keskiviikkona kerätyn tiedon mukaan Keski-Pohjanmaan, Kainuun, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon sairaanhoitopiirit.

Lapin mukaan olisi myös pidettävä mielessä, että ruokaravintoloiden, baarien ja karaokepubien toiminta on erilaista.

”Onko tätä tarpeen ulottaa ruokaravintoloihin? Niissä voidaan pitää etäisyyksiä, eivätkä asiakkaat liiku kovin paljon.”

Ravintola-alan työntekijöitä edustavan Palvelualojen ammattiliiton (Pam) puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen vaatii työntekijöiden tukemiseen järeitä toimia. Monet alan työntekijät ovat joutuneet koronakriisin aikana lomautetuksi tai työttömäksi.

Rönni-Sällisen mukaan hallituksen tehtävänä on nyt linjata, miten koronatoimenpiteistä kärsivien työntekijöiden toimeentulon heikkeneminen huomioidaan.

”Rahojen on riitettävä elämiseen koronasta huolimatta. Siitä poliittisten päättäjien on huolehdittava”, Rönni-Sällinen sanoo tiedotteessa.

Suomen Yrittäjät taas vaativat yt- ja lomautusaikojen nopeuttamista, kuten tehtiin viime vuonna. Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen mukaan nykykäytäntö on liian hidas ja vaikeuttaa työpaikkojen säilyttämistä ja yritysten pelastamista.

”Vetoan myös verottajaan ja työeläkeyhtiöihin, että ne tekevät maksuohjelmia eivätkä käynnistä konkurssiprosesseja tässä tilanteessa.”

Viime keväänä hallitus räätälöi ravintoloille oman tukipaketin, koska niiden toimintaa rajoitettiin valmiuslain kautta. Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) sekä oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) sanoivat torstaina, että yrityksiä tullaan tukemaan ja rajoituksista aiheutuvia kustannuksia tullaan korvaamaan.

Lappi kiittää ravintoloille tehtävää, omaa korvauspakettia. Hänen mukaansa monissa muissa maissa valtio on kuitenkin ollut avokätisempi korvauksissaan aloille, joita on rajoitettu lailla.

”Ravintoloille on maksettava kohtuullinen korvaus sulkemisista aiheutuneista tulonmenetyksistä. Korvauksen oikeasuhteinen määrä ja nopea maksatus on olennaista. Emme vähättele tartuntatilannetta, mutta tilanne on todella huono myös alalla”, Lappi sanoo.

Myös Yrittäjien Pentikäinen toteaa, että hallituksen täytyy kantaa vastuu yritysten auttamisesta. Pentikäisen mukaan paras keino siihen on olemassa oleva tukimuoto eli kustannustuen tulossa oleva kolmas kierros.

Keskuskauppakamarikin vaatii hallitusta tekemään välittömästi päätöksen sulun aiheuttamien menetysten korvaamisesta ravintoloille.

Ravintoloiden kannalta olennaista on se, kuinka laaja sulku on, millaisiin toimijoihin se kohdistuu ja kuinka pitkään sulku jatkuu. Paras tilanne olisi silloin, jos rajoitukset tepsivät ja ovat päästään avaamaan nopeasti uudelleen.

Lapin mukaan Euroopan esimerkkien mukaan ravintoloiden sulkeminen ei kuitenkaan yksin ratkaise tautitilanteen pahenemista, mikä johtaa siihen, että ravintolat joutuisivat pitämään ovensa kiinni hyvinkin pitkään.

”Ymmärrämme, että tilanne on vakava. Vetoan jokaiseen yritykseen ja asiakkaaseen, että nyt on aika ottaa vastuuta.”