Nordea varautuu suuriin omien osakkeiden ostoihin – Sammon Magnusson jatkaa hallituksen puheenjohtajana - Talous | HS.fi

Nordea varautuu suuriin omien osakkeiden ostoihin – Sammon Magnusson jatkaa hallituksen puheenjohtajana

Nordean hallitus hakee valtuutusta 675 miljoonan oman osakkeen ostoon samaan aikaan kun Sampo valmistautuu myymään osuutensa pankissa. Nordean mukaan asioilla ei ole yhteyttä.

Nordea aikoo palauttaa pääomaa omistajilleen osakkeiden takaisinostoilla.­

25.2. 11:29

Nordean hallitus hakee yhtiökokoukselta valtuutusta jopa 675 miljoonan oman osakkeensa ostamiseen seuraavan vuoden aikana. Määrä vastaa yhteensä lähes 17:ää prosenttia pankin osakkeista.

Valtuutus kiinnittää erityistä huomiota siksi, että pankin suurin omistaja Sampo valmistautuu samaan aikaan oman Nordea-pottinsa myymiseen. Sampo omistaa 15,9 prosenttia Nordean osakkeista.

Sammon hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos totesi keskiviikkona yhtiön pääomamarkkinapäivässä, että myynti pitää tehdä taiten, koska potti on niin suuri, että myynnit voivat aiheuttaa häiriöitä markkinoilla. Ne siis voivat laskea Nordean osakkeen arvoa.

Omien osakkeiden ostot sen sijaan pienentävät liikkeessä olevien osakkeiden määrää ja näin ainakin teoriassa kasvattavat yksittäisen osakkeen arvoa.

Samassa tilaisuudessa Sammon konsernijohtaja Torbjörn Magnusson kertoi pitävänsä Nordean osaketta aliarvostettuna. Hänen mukaansa osakkeen arvo ei heijasta pankin viime aikoina parantunutta tuloskehitystä.

Magnusson on Nordean hallituksen puheenjohtaja ja aikoo myös jatkaa tehtävässä sikäli kuin yhtiökokous hyväksyy hallituksen esitykset.

Nordean sijoittajasuhdejohtajan Matti Ahokkaan mukaan asioilla ei kuitenkaan ole yhteyttä.

Ensinnäkin yhtiökokouksen päätös 175 miljoonasta osakkeesta koskee osakkeita, joita hankittaisiin pankin arvopaperikauppapalvelujen tarpeisiin. Tämä määrä on sama kuin se oli vuosi sitten. Nordea tarvitsee omia osakkeitaan, kun se toimii esimerkiksi markkinatakaajana.

”Jos yhtiöllä ei olisi mahdollisuutta käydä kauppaa omilla osakkeillaan, yhtiö ei pystyisi tarjoamaan yhtä kattavaa tuotevalikoimaa kuin sen kilpailijat, minkä seurauksena yhtiö menettäisi markkinaosuuksia eikä pystyisi täyttämään nykyisiä velvoitteitaan markkinatakaajana pörsseissä ja rahoitusmarkkinoilla yleisesti”, Nordea perustelee ehdotusta.

Tätä osuutta omien osakkeiden ostosta eivät myöskään koske Euroopan keskuspankin (EKP) suurille pankeille asettamat voitonjakorajoitukset.

”Se on aivan normaalia meidän Markets-yksikön toimintaa, ei voitonjakoa”, Ahokas sanoo.

Lisäksi hallitus haluaa kuitenkin mahdollisuuden palauttaa pääomaa osakkeenomistajille jopa 500 miljoonan oman osakkeen ostamisella, mikä vastaa yli 12:ta prosenttia pankin osakkeiden määrästä. Omien osakkeiden omistus ei saa kuitenkaan minään hetkenä ylittää 10:tä prosenttia kaikista osakkeista.

Ahokkaan mukaan Nordea linjasi jo vuonna 2019, että käteisosingon lisäksi pankin pääasiallinen tapa palauttaa pääomaa omistajilleen ovat omien osakkeiden ostot. Niitä ei ole kuitenkaan pystytty toteuttamaan vuoteen, koska EKP:n voitonjakorajoitus koskee niitä yhtä lailla kuin osinkoja.

”Aiemmin sanoimme, että tavoitteena on kasvattaa osinkoa jatkuvasti. Uusi linjaus on, että käteisosinkona jaetaan 60–70 prosenttia tilikauden tuloksesta. Sen lisäksi ylimääräistä pääomaa palautetaan omien osakkeiden takaisinostoilla”, Ahokas sanoo.

Nordea on kertonut jo aiemmin aikovansa maksaa syksyllä sekä viime vuoden että edellisvuoden tuloksesta kertyneet osingot, yhteensä 0,72 euroa. Helmikuussa se sai EKP:n luvalla maksaa edellisvuoden osingosta seitsemän senttiä osakkeelta.

EKP on rajoittanut pankkien voitonjakoa kolme kertaa koronakriisin alun jälkeen. Viimeisin joulukuussa kerrottu rajoitus ulottuu syyskuun loppuun asti. Sen jälkeen pankit voivat näillä näkymin maksaa osinkoa normaaliin tapaan ilman eri lupaa.

Omien osakkeiden ostaminen sen sijaan vaatii Ahokkaan mukaan EKP:n erillisen luvan.

Nordea on Euroopan vakavaraisimpia pankkeja. Ahokkaan mukaan pankilla on ylimääräistä pääomaa varovaisenkin arvion mukaan yli kolme miljardia euroa.

Korjattu klo 12.45: Muutettu sana ”valtuutusta” sanaksi ”ehdotusta” Nordean tekstisitaatin jälkeen.