Teknologiayhtiöiden osakkeet halpenivat jälleen Wall Streetillä, kun sijoittajien katse kohdistuu näkymään kasvavista koroista ja inflaatiosta - Talous | HS.fi

Teknologiayhtiöiden osakkeet halpenivat jälleen Wall Streetillä, kun sijoittajien katse kohdistuu näkymään kasvavista koroista ja inflaatiosta

Sijoittajat ovat alkaneet odottaa inflaation kiihtymistä ja korkotason nousua. Yhdysvaltain kymmenvuotisten valtionlainojen korot ovat nousseet korkeimmalle tasolle vuoteen.

Erityisesti teknologiayhtiöiden osakkeet ovat olleet laskussa viime päivinä. Jalankulkijoita Wall Streetin pörssitalon edessä helmikuun puolivälissä.­

26.2. 9:25

Yhdysvaltain osakemarkkinoilla nähtiin torstaina punaisin päivä viikkoihin samaan aikaan, kun valtionlainojen korot nousivat vuodentakaiselle tasolleen.

Wall Streetin kaikki kolme keskeistä indeksiä olivat laskussa pörssin sulkeutuessa torstaina paikallista aikaa. Teknologiaindeksi Nasdaq romahti eniten ja oli 3,5 prosentin laskussa pörssin sulkiessa ovensa.

Yleisindeksi S&P 500 vajosi enemmän kuin päivätasolla kertaakaan liki kuukauteen. Indeksi jäi noin 2,5 prosentin laskuun pörssin sulkeutuessa. Teollisuusindeksi Dow Jones taas rojahti 1,8 prosenttia.

Yksi pörssipäivän romahtajista oli Tesla, jonka osakkeen hinta halpeni kahdeksan prosenttia. Apple, Amazon, Googlen emoyhtiö Alphabet ja Facebook halpenivat yli kolme prosenttia. Microsoft otti 2,4 prosentin osuman.

Yhdysvaltain kymmenvuotisten valtionlainojen korkotaso on ollut viime päivinä nousussa. Torstaina se saavutti AFP:n mukaan tason 1,61 prosenttia. Viime syksynä Yhdysvaltojen valtionlainojen korot olivat lähellä nollaa lyhyissä lainoissa ja selvästi alle prosentissa 10-vuotisissa lainoissa.

Bank of American analyytikot ovat nostaneet ennustettaan kymmenvuotisten valtionlainojen korkotasolle, kertoo New York Times. Analyytikot odottavat korkojen nousevan 1,75 prosenttiin vuoden lopussa talouskasvun kiihtymisen myötä.

Sijoittajat pelkäävät, että inflaatio alkaa nyt kiihtyä ja Yhdysvaltain keskuspankki (Fed) kiristäisi jälleen rahapolitiikkaansa. Se tarkoittaisi korkojen nousua, mikä painaisi nopeasti kasvavien teknologiayhtiöiden kannattavuutta. Siksi pelot korkotason noususta vaikuttavat erityisesti teknologiaosakkeisiin.

Keskuspankki on monesti vakuuttanut, ettei korkoja olla nostamassa eikä inflaatio ole karkaamassa käsistä.

AFP:n mukaan analyytikot ovat nostaneet jo esiin kasvavan huolen Yhdysvaltain talouden ylikuumenemisesta tämän vuoden toisella vuosipuoliskolla. Pelkoja ajavat odotukset isosta elvytyspaketista ja siitä, että rokotetilanne auttaisi poistamaan jarruja talouden sektoreilta kesän jälkeen.

”Erittäin suuret ja nopeat liikkeet koroissa voivat luoda jonkin verran lyhyen aikavälin heiluntaa osakemarkkinoilla, mutta odotamme tämän jäävän hyvin ohimeneväksi”, UBS-pankin strategisti David Lefkowitz toteaa New York Timesin mukaan.

Samaa sanoo institutionaalisia sijoittajia palvelevan FHN Financial -yhtiön pääekonomisti Chris Low, joka ei näe inflaatiota huolestuttavana tai huonona merkkinä. Lisäksi hänen mukaansa joukkolainojen korot eivät ole nousseet tasolle, joka nyt osoittaisi ylikuumenemisen merkkejä.

”Nousevat korot heijastavat odotuksia siitä, että Fedin pitäisi nostaa korkojaan aikaisemmin pitääkseen inflaation hallinnassa. Se tarkoittaa, että joukkolainojen korkotasoa ei enää aja pelko inflaatiosta vaan pelko kasvusta”, Low sanoo AFP:llä.