Kovassa pörssisyöksyssä ollut Airbnb julkaisi odotukset ylittävän tuloksen, matkailun vapautuminen voi nopeuttaa sen kasvua myös jatkossa - Talous | HS.fi

Kovassa pörssisyöksyssä ollut Airbnb julkaisi odotukset ylittävän tuloksen, matkailun vapautuminen voi nopeuttaa sen kasvua myös jatkossa

Airbnb:n tulos ylitti analyytikoiden odotukset. Koronarokotteen yleistyminen ja matkustusrajoitusten purku voivat vauhdittaa sen kasvua jatkossa.

Airbnb julkaisi torstaina ensimmäisen osavuosikatsauksensa pörssiyhtiönä. Se ylitti analyytikoiden odotukset.­

26.2. 12:20

Lyhytaikaista majoituspalvelua tarjoava Airbnb julkaisi torstai-iltana Suomen aikaa ensimmäisen osavuosikatsauksensa pörssiyhtiönä. Airbnb:n tulos oli selvästi yhtiötä seuraavien analyytikkojen odotuksia parempi.

Yhtiön liikevaihto oli loka–joulukuussa 859 miljoonaa dollaria, käyttökate eli tulos juoksevien kulujen jälkeen oli 21 miljoonaa tappiolla ja nettotulos 3,9 miljardia tappiolla.

Yhtiön mukaan suurin osa miljarditappioista liittyy viime vuosineljännekselle osuvaan pörssilistautumiseen ja sen yhteydessä työntekijöille maksettaviin osakekohtaisiin palkkioihin.

Airbnb ylitti sille asetetut odotukset. Analyytikot odottivat yhtiön liikevaihdon jäävän noin 740 miljoonaan dollariin, käyttökatteen painuvan noin 133 miljoonaa tappiolliseksi ja tuloksen 3,1 miljardia dollaria tappiolliseksi.

Markkinoiden odotuksista uutisoivat muun muassa Yahoo News ja CNBC myöhään torstai-iltana Suomen aikaa.

”Tämän päivän tulos ylitti odotukset”, sanoi Third Bridgen vanhempi analyytikko Dan Thomas uutistoimisto Reutersille.

Thomasin mielestä Airbnb:n tulos kielii sitkeydestä, jolla lyhytaikaista vuokramajoitusta tarjoavat yritykset selvisivät pandemiasta. Yrityksen tulos lisää odotuksia myös sille, että kotivuokrausbisnes voi nopeuttaa majoitusalan liiketoiminnan laajempaa elpymistä tänä vuonna.

Vielä keväällä 2020 puheet odotukset ylittävästä tuloksesta olisivat tuntuneet suoranaiselta ihmeeltä. Koko matkustusala näytti romahtavan koronaviruksen seurauksena, ja myös Airbnb:n toimitusjohtaja Brian Chesky julisti, että ”matkustaminen sellaisena kuin sen olemme tunteneet on kuollut”.

Nyt yhtiö kehuu tuloksensa kielivän Airbnb:n ”sitkeydestä”. Yhtiön koko vuoden liikevaihto putosi 22 prosentilla vuoteen 2019 verrattuna. Se on hyvä tulos, kun vertaa esimerkiksi Suomen majoitustoiminnan lukuihin. Matkailu- ja ravintolapalvelualojen etujärjestön Maran ennusteen mukaan majoitustoiminnan liikevaihto laskee 46 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna.

Vuokramökkien kysyntä oli sen sijaan Suomessa ennätyksellisen kovaa. Vuokramökkien suosio kertonee matkailun suuresta kuvasta isompaa tarinaa, joka selittänee myös Airbnb:n suhteellisen hyvää menestystä. Ihmiset ovat suosineet majoitustapaa, jossa he voivat eristäytyä muista ja majoittua omissa oloissaan.

Jatkossa Airbnb odottaa matkailun elpyvän. Odotuksille on helppo nähdä katetta, sillä patoutunutta kysyntää matkailuun riittää ja rokotusten lisääntyessä yhä useampi ihminen pääsee matkustamaan turvallisin mielin. Airbnb:n kaltainen majoitusmuoto saattaa silti tuntua turvalliselta vaihtoehdolta.

”Suorituksemme vuodelta 2020 osoittaa, että Airbnb on sitkeä ja luonnostaan sopeutuva yhtiö”, Chesky sanoi torstaina tulosjulkaisun yhteydessä uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Matkustaminen tekee paluuta, ja me olemme siihen valmiit.”

Tämä oli yhtiön viesti myös sijoittajille. Se korosti olevansa valmis maailmaan, jossa matkustusrajoituksia puretaan.

Airbnb julkaisi tuloksensa hetkenä, jolloin sen osake oli jyrkähkössä laskussa. Esimerkiksi torstaina sen osakkeesta suli 9 prosenttia.

Yhtiö listautui New Yorkin pörssiin kovalla rytinällä joulukuun alussa. Listautuminen oli Yhdysvaltain vuoden 2020 suurin, ja Airbnb:n arvo nousi heti yli sataan miljardiin dollariin.

Listautumista seurasi raju kurssinousu. Listautumisannissa Airbnb:n osakkeita myytiin sijoittajille 68 dollarilla. Ensimmäisen pörssipäivän aikana osake kallistui 112 prosenttia listautumishinnasta, ja 11. helmikuuta osakkeen arvostus oli korkeimmillaan jo lähes 220 dollaria.

Torstaina New Yorkin pörssipäivän päätteeksi yhtiön osakkeen arvo oli noin 182 dollaria. Markkina-arvolla mitattuna yhtiön arvo oli 108,7 miljardia dollaria.

Markkinoihin tuloksella näytti olevan rauhoittava vaikutus. Perjantain premarket-kaupassa yhtiön osake oli kello 12 hienoisessa nousussa.