Minimipalkan nosto koki kovan kolauksen Yhdysvalloissa, mutta Joe Biden on sitoutunut saamaan muutoksen aikaan - Talous | HS.fi

Minimipalkan nosto koki kovan kolauksen Yhdysvalloissa, mutta Joe Biden on sitoutunut saamaan muutoksen aikaan

Presidentti Joe Bidenin aikeet kaksinkertaistaa minimipalkka vuoteen 2025 mennessä kohtasivat kovan kolauksen. Aloitteen taakse on nyt todennäköisesti saatava myös republikaaneja.

Kansalainen pitelee minimipalkan nostamista kannattavaa kylttiä mielenosoituksessa Kalifornian Los Angelesissa helmikuussa 2021.­

26.2. 12:22 | Päivitetty 26.2. 15:53

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin ja demokraattien enemmistön suunnitelma nostaa liittovaltion minimipalkkaa 15 dollariin tunnissa kohtasi torstaina odotetusti kovan kolauksen.

Senaatin sääntöjä valvova virkamies linjasi, etteivät demokraatit voi viedä minimipalkan nostoa eteenpäin osana poikkeusmenettelyllä hyväksyttävää lakipakettia, jossa käsitellään valtavaa 1 900 miljardin dollarin elvytystä. Demokraattien toiveena oli saada minimipalkan korotus läpi senaatin käsittelyssä ilman republikaanien ääniä.

Valkoisen talon tiedottaja Jen Psaki kertoi presidentti Bidenin olevan ”pettynyt” päätökseen. Biden oli tosin itsekin myöntänyt jo aiemmin, että minimipalkan korottaminen vaikuttaa epätodennäköiseltä. Edes kaikki demokraatit eivät ole olleet sen kannalla.

Bidenin kerrotaan kuitenkin olevan edelleen sitoutunut minimipalkan nostamiseen aiemmin suunnitellulle tasolle. Asiaa kommentoi presidentin vanhempi neuvonantaja Brian Deese, jonka mukaan Bidenin hallinto aikoo nyt konsultoida kongressin johtoa suunnitelman eteenpäin viemisessä.

”[Biden] on sitoutunut saamaan sen aikaan”, Deese sanoi MSNBC:llä.

Lue lisää: Yhdysvallat on käyttänyt koronaelvytykseen niin paljon rahaa, että se saa ekonomistinkin nauramaan – muuttuuko valtion rooli taloudessa pysyvästi?

Minimipalkka on Yhdysvalloissa tällä hetkellä 7,25 dollaria tunnissa. Näin ollen korotus olisi kaksinkertaistanut minimipalkan vuoteen 2025 mennessä. Summaa on korotettu viimeksi vuonna 2009.

Nyt demokraattien on todennäköisesti tehtävä asiasta erillinen lakiesitys, jonka tueksi olisi saatava myös republikaaniääniä.