Ikoninen perhe­yritys Birkenstock myydään sijoitusyhtiöille miljardi­kaupassa - Talous | HS.fi

Ikoninen perhe­yritys Birkenstock myydään sijoitusyhtiöille miljardi­kaupassa

Saksalaisella Birkenstockilla on takanaan miltei 250 vuotta historiaa.

Birkenstockeja valmistetaan Görlitzin kaupungissa Saksassa.­

26.2. 14:51

Terveyskenkinä tunnetuista sandaaleistaan kuuluisaksi tullut saksalainen perheyhtiö Birkenstock on myyty uusille omistajille.

Jalkineiden lisäksi laukkuja ja vöitä valmistavan Birkenstockin on ostanut ranskalaiseen LVMH-luksusyhtiöön yhdistetty pääomasijoitusyhtiö L Catterton ja LVMH:n suuromistajan Bernard Arnault’n perheen holdingyhtiö Financiere Agache.

Osapuolet eivät ole julkistaneet yrityskaupan hintaa. Analyytikkojen mukaan se on voinut nousta noin neljään miljardiin euroon, kertoo uutistoimisto AFP.

Birkenstockin myyntiä on ounasteltu jo aiemmin. Tammikuussa kerrottiin, että yritys olisi ajautumassa pääomasijoittaja CVC Capital Partnersille. Tuolloin mahdollisen kaupan arvoksi arvioitiin yli neljä miljardia euroa mukaan lukien velat.

”Seuraavien 250 vuoden ajalle tarvitsemme kumppanin, joka jakaa saman strategisen ja pitkän aikavälin vision kuin Birkenstockin perhe”, veljekset Christian ja Alex Birkenstock sanovat tiedotteessa.

Veljeksille jää vähemmistöosuus yhtiöstä.

Birkenstock on klassikkomerkki, joka on tullut tunnetuksi monille suomalaisillekin esimerkiksi työhön sopivista kengistään.

Yhtiön juuret ulottuvat vuoteen 1774, jolloin Saksan Hessenissä työskennellyt suutari Johann Adam Birkenstock aloitti ortopedisten kenkien valmistuksen. Vuonna 1897 Konrad Birkenstock oli kehittänyt ensimmäisen jalan muotoja mukailevan, joustavan kengänpohjan.

Sandaalien myynti aloitettiin 1960-luvulla Yhdysvalloissa, jossa erityisesti hippiliike suosi yrityksen valmistamia kenkiä niiden funktionaalisuuden vuoksi. Hipit myös näkivät sandaalien estetiikan muotimaailmaa vastustavana kannanottona.

Sittemmin myös muotimaailma ja nuoremmat sukupolvet ovat ottaneet sandaalit omakseen.

Birkenstockilla on noin 3­000 työntekijää ja sen kenkiä myydään noin 90 maassa maailmanlaajuisesti. Suuri osa kengistä tuotetaan yhtiön mukaan Saksassa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Birkenstock tähtää nyt uusien omistajiensa kanssa kasvuun Kiinassa ja Intiassa.