Bidenin 1,9 biljoonan dollarin korona­elvytyspaketti hyväksyttiin Yhdysvaltain edustajain­huoneessa - Talous | HS.fi

Bidenin 1,9 biljoonan dollarin korona­elvytyspaketti hyväksyttiin Yhdysvaltain edustajain­huoneessa

Paketti siirtyy seuraavaksi senaatin käsittelyyn.

27.2. 9:43 | Päivitetty 27.2. 11:15

Presidentti Joe Bidenin ajama mittava koronaelvytyspaketti on hyväksytty Yhdysvaltojen edustajainhuoneessa äänin 219–212. Paketti, jonka loppusumma nousee 1,9 biljoonaan eli 1 900 miljardiin dollariin menee seuraavaksi senaatin käsittelyyn. Euroissa paketti vastaa noin 1,57 biljoonaa.

Pakettiin sisältyi määräys minimituntipalkan nostamisesta 15 dollariin, mutta senaatissa tehdyn juridisen linjauksen seurauksena se jää pois lopullisesta paketista. Minimipalkka on ollut 7,25 dollaria jo vuodesta 2008.

Kyseessä on Yhdysvaltojen historian toiseksi mittavin elvytyspaketti. Suurin oli kahden biljoonan dollarin paketti, joka hyväksyttiin koronapandemian alkuvaiheessa vuosi sitten.

Bidenin elvytyspaketti on nauttinut Yhdysvalloissa poikkeuksellisen yksimielistä suosiota. Siitä on tulossa uuden presidentin ensimmäinen suuri poliittinen voitto.

Pakettiin sisältyy 1 400 dollarin tuki alle 75 000 dollaria tienaaville henkilöille sekä pariskunnille, joiden yhteenlasketut tulot eivät ylitä 150 000:ta dollaria. Samalla sen myötä jatketaan liittovaltion työttömyysavustusta, joka oli menossa umpeen maaliskuun puolivälissä. Työttömyystukea nostetaan 400 dollariin viikossa, ja sen maksuaikaa jatketaan elokuun loppuun.

Rokotteiden jakelua, koronatestausta ja jäljitystä tuetaan 50 miljardin dollarin edestä. Kouluille jaetaan 200 miljardin tuet ja paikallishallintoa tuetaan 350 miljardilla, kertoo muun muassa The New York Times.

Republikaanit ovat vastustaneet Bidenin pakettia sanoen, että se on liian laaja ja liian kallis. Senaatin on määrä hyväksyä paketti yksinkertaisella enemmistöllä. Sen jälkeen senaatin ja edustajainhuoneen hyväksymät lakitekstit sovitetaan yhteen ja hyväksytään lopullisesti edustajainhuoneessa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vieraili NRG Stadionin rokotuspaikassa Houstonissa Teksasissa perjantaina.­