Presidentti Joe Biden puolustaa Amazonin työntekijöiden oikeutta muodostaa ammattiliitto - Talous | HS.fi

Presidentti Joe Biden puolustaa Amazonin työntekijöiden oikeutta muodostaa ammattiliitto

Amazonin työntekijät Alabamassa äänestävät järjestäytymisestä paraikaa. Heidän muodostamansa ammattiliitto olisi Amazonin ensimmäinen Yhdysvalloissa.

New Yorkissa järjestettiin Alabaman työntekijöiden järjestäytymistä tukeva mielenosoitus 20. helmikuuta.­

1.3. 7:55

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on tukenut verkkokauppajätti Amazonin työntekijöiden oikeutta muodostaa ammattiliittoja. Biden julkaisi asiasta videotervehdyksen Twitterissä.

Amazonin varastotyöntekijät Alabamassa ryhtyivät helmikuussa äänestämään ammattiliiton muodostamisesta. Kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun Amazonin työntekijät järjestäytyvät Yhdysvalloissa. Ensimmäinen ammattiliitto voisi avata oven laajemmalle järjestäytymiselle muissa osavaltioissa, kuten Kaliforniassa, Minnesotassa ja New Yorkissa. Äänestys jatkuu maaliskuun ajan.

”Työntekijät Alabamassa ja kaikkialla Yhdysvalloissa ovat äänestämässä siitä, perustavatko he ammattiliiton työpaikoillaan”, Biden sanoo videolla. ”Tämä on elintärkeä valinta.”

Uutistoimisto AFP huomauttaa, että Biden ei suoraan kannustanut työtekijöitä muodostamaan liittoa, vaan puhui ammattiliittojen merkityksestä yleisesti.

Biden myös korostaa, ettei työntekijöitä saa pelotella tai uhkailla eikä heille saa esittää ammattiliittojen vastaista propagandaa.

”Jokaisen työntekijän pitäisi pystyä tekemään päätös liittoon liittymisestä vapaasti ja reilusti.”

Amazon ei ole virallisesti julkisuudessa vastustanut ammattiliittoja, mutta AFP:n mukaan joissakin toimipisteissä on pidetty järjestäytymisen vastaisia kokouksia ja levitetty esitteitä työntekijöiden wc-tiloissa.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty julkaisi viime marraskuussa selvityksen, jonka mukaan Amazonin työntekijöitä valvotaan ja estetään järjestäytymästä.