Asunto-osakeyhtiön lunastus­pykälästä tuli ostajan painajainen: Asunto oli vuosia tyhjillään, ja nyt oikeus tuomitsi ostajan menettämään asunnon - Talous | HS.fi

Asunto-osakeyhtiön lunastus­pykälästä tuli ostajan painajainen: Asunto oli vuosia tyhjillään, ja nyt oikeus tuomitsi ostajan menettämään asunnon

Monessa suomalaisessa taloyhtiössä on käytössä vanhojen asukkaiden etuja puolustava lunastuspykälä. Turussa 1920-luvun arvotalossa tehty asuntokauppa venyi yli neljän vuoden oikeustaisteluksi. Korkein oikeus antoi asiasta hiljattain ratkaisunsa, ja sillä voi olla vaikutusta siihen, miten lunastuspykälää jatkossa tulkitaan.

1920-luvulla rakennettu asuintalo sijaitsee Turun keskustassa osoitteessa Yliopistonkatu 11.­

1.3. 17:01 | Päivitetty 3.3. 11:20

Neljä vuotta ja lähes kolme kuukautta. Niin pitkäksi venyi asuntokaupasta alkanut oikeuskiista, jossa korkein oikeus antoi ratkaisun 22. helmikuuta.

Kyseessä on tapaus, jossa asunto-osakeyhtiön osakas käytti niin sanottua lunastusoikeutta. Se perustuu yhtiöjärjestyksen määräykseen, joka antaa vanhoille osakkaille mahdollisuuden ostaa itselleen asunnon, kun se olisi siirtymässä yhtiön ulkopuoliselle ostajalle.

Artikkeliin liittyviä aiheita