Raide-Jokeria suunnitellut Sitowise aikoo listautua Helsingin pörssiin – yhtiö lupaa vahvan kasvunsa jatkuvan - Talous | HS.fi

Raide-Jokeria suunnitellut Sitowise aikoo listautua Helsingin pörssiin – yhtiö lupaa vahvan kasvunsa jatkuvan

Rakentamisen ja kaupunkisuunnittelun asiantuntijatalon Sitowisen on jo aiemmin odotettu listautuvan pörssiin.

Sitowise on ollut mukana Raide-Jokeri-hankkeessa. Yhtiössä tehdään muun muassa vaativien rakenteiden, kuten siltojen ja tunneleiden, suunnittelua.­

3.3. 7:47 | Päivitetty 3.3. 13:04

Rakennusalan suunnittelu- ja konsulttiyhtiö Sitowise kertoi keskiviikkona suunnittelevansa osakkeidensa listaamista Helsingin pörssiin. Sitowisen listautumisaikeet eivät tule täytenä yllätyksenä, vaan yhtiötä on markkinoilla odotettu pörssilistoille.

Sitowisen toimitusjohtajan Pekka Eloholman mukaan yhtiö on kasvanut vahvasti ja kannattavasti niin orgaanisesti kuin yritysostoinkin.

”Olemme kymmenen vuoden aikana tehneet yli 50 yrityskauppaa ja kolmen viime vuoden aikana 25 kauppaa. Ostamme vain kannattavia yrityksiä ja haemme yritysostoilla synergioita ja vauhtia liikevaihdon kasvuun”, Eloholma sanoo.

Sitowisen hallituksen puheenjohtaja Eero Heliövaara toteaa, että listautumisen avulla saatavaa pääomaa tarvitaan yrityskauppojen tekemiseen myös jatkossa. Lisäksi yhtiö hakee listautumisella tunnettuutta, joka auttaa esimerkiksi asiakkuuksien järjestämisessä ja osaavan henkilöstön rekrytoinnissa.

Heliövaara ja Eloholma myöntävät, että yhtiö on voinut jäädä monille tuntemattomaksi. Molemmat painottavat, ettei Sitowise ole rakennusyhtiö.

”Me emme rakenna mitään, emme urakoi, vaan suunnittelemme ja tuotamme asiantuntijapalveluita”, Eloholma sanoo.

Yhtiö on ollut suunnittelu- ja asiantuntijatoimijana mukana esimerkiksi Raide-Jokerissa, Oulun Sataman digimallin kehittämisessä ja Suomen korkeimpiin asuinrakennuksiin lukeutuvan, Espoossa sijaitsevan Niittyhuippu-tornitalon suunnittelussa.

Sitowisen isoimpia kilpailijoita Suomessa ovat esimerkiksi Sweco, Ramboll ja Granlund.

Sitowisen suurin omistaja on sijoitusyhtiö Intera Partnersin rahasto Intera Fund III noin 40 prosentin osuudella. Lisäksi Sitowisella on yli 200 työntekijäomistajaa. Sekä Intera että henkilöstö aikovat listautumisen jälkeenkin pitää osuuksia yhtiöstä.

Sitowisen kasvu on ollut viime vuosina kovaa.

Sitowisen liikevaihto kasvoi vuosina 2018–2020 keskimäärin 12,9 prosenttia vuodessa. Vuonna 2017 yhtiön liikevaihto oli vielä alle 100 miljoonaa euroa.

Viime vuonna liikevaihto oli noin 160 miljoonaa euroa. Liikevoittoa Sitowise teki 18,3 miljoonaa euroa.

Sitowisen liikevaihdosta 44 prosenttia syntyy talonrakentamiseen liittyvistä palveluista ja 34 prosenttia infrastruktuurihankkeiden suunnittelu- ja asiantuntijapalveluista.

”Emme investoi asiakasprojekteihin, joten riskit ovat pieniä”, Eloholma sanoo.

Sitowisen talousjohtajan Heidi Karlssonin mukaan yhtiön talous on vakaalla pohjalla.

”Toimimme kasvavalla toimialalla, joka ei ole yhtä syklinen kuin rakennusala. Olemme myös valmiita lupautumaan taloudellisiin tavoitteisiin.”

Sitowisen tavoitteena on pitää vuotuinen liikevaihdon kasvu yli 10 prosentissa yritysostot mukaan lukien. Kannattavuustavoitteena on ebita-marginaalin pitäminen vähintään 12 prosentissa. Sitowise kertoo aikovansa maksaa osinkoa, joka on 30–50 prosenttia tilikauden tuloksesta.

”Tavoitteena on pitää yhtiö orgaanisesti hyvin kasvavana ja kannattavana”, Eloholma sanoo.

Eloholman mukaan Sitowise ei ole riippuvainen yhdestäkään sen asiakkaasta. Asiakaskuntaan kuuluvat julkisella puolella kunnat ja valtio. Yksityisen puolen asiakkaita ovat taloyhtiöt ja rakennusliikkeet.

Sitowisen mukaan suunniteltu listautumisanti tulee koostumaan yhtiön noin 75 miljoonan euron osakeannista sekä osakemyynnistä, jossa osa Sitowisen osakkeenomistajista myy osakkeitaan.

Toistaiseksi kyse on listautumisaikeista eikä listautumisen ajankohtaa ole päätetty. Heliövaara kertoo, että mukana on ankkurisijoittajia, kuten suomalaiset Evli ja Ilmarinen. Ne ovat sitoutuneet listautumiseen summalla, joka asettaisi osakkeen hinnan noin 8,2 euroon.

Sitowisella työskentelee yli 1 900 työntekijää. Sen päämarkkina-alue on Suomi, mutta Ruotsista tulee noin 13 prosenttia liikevaihdosta. Lisäksi yhtiöllä on pienet yksiköt Virossa ja Latviassa.

Heliövaaran mukaan yhtiöllä on erinomaiset edellytykset kansainväliseen kasvuun, koska se työskentelee maailmanlaajuisesti koskettavien haasteiden parissa.

”Me Sitowisella työskentelemme maailmaa ohjaavien suurten muutosten, kuten kaupungistumisen, digitalisaation ja ilmastokysymysten ytimessä. Koemme, että kestävien ja älykkäiden elinympäristöjen suunnittelu jos mikä on tulevaisuuden ala”, Eloholma sanoo.

Sitowisen historia alkoi vuonna 1976, jolloin perustettiin infrastruktuuriin keskittyvä Sito. Vuonna 2017 yhtiö yhdistyi talonrakentamisen puoleen keskittyneen Wise Groupin kanssa, johon Intera Partners oli sijoittanut vuonna 2016.