Kauppalehti: Nesteen miljardiluokan jalostamohanke menossa Porvoon sijasta Rotterdamiin – Neste: ”Päätöstä ei ole tehty” - Talous | HS.fi

Kauppalehti: Nesteen miljardiluokan jalostamohanke menossa Porvoon sijasta Rotterdamiin – Neste: ”Päätöstä ei ole tehty”

Lopullinen päätös Nesteen investoinnista on tarkoitus tehdä tämän vuoden lopulla.

Nesteen uuden jalostamon sijainnista ovat kisanneet Rotterdam ja Porvoo.­

3.3. 8:24 | Päivitetty 3.3. 10:25

Neste on kallistumassa Rotterdamin puoleen uuden uusiutuvan diesel-jalostamonsa rakentamisessa, kertoo Kauppalehti.

Aiemmin yhtiö on kertonut, että laitos tulee joko Porvooseen tai Hollannin Rotterdamiin. Kauppalehden tietojen mukaan Porvoo ei ole vahvoilla valinnassa, joka on määrä julkistaa vielä maaliskuussa.

Kauppalehti ei nimeä tiedon lähdettä. Nesteen viestintäjohtaja Susanna Sieppi kertoo HS:lle, ettei yhtiöllä ole asiasta uutta kerrottavaa.

”Päätöstä ei ole tehty. Aikataulu on yhä H1:n [ensimmäisen vuosipuoliskon] aikana sijaintipäätös ja vuoden lopulla/ensi vuoden alussa investointipäätös”, Sieppi kertoo tekstiviestitse.

Työ- ja elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) esikunnasta kerrotaan, ettei ministeriölle ole tullut tietoa Nesteen investointipäätöksestä.

Porvoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jaakko Jalonen (sd) kertoo olleensa järkyttynyt uutisesta. Hänen mukaansa kaupunki on viimeksi maanantaina ollut yhteydessä Nesteen kanssa, eikä yhtiö ole millään tavoin antanut ymmärtää, ettei investointia Porvooseen tule.

”Olemme edelleen siinä käsityksessä, että olemme mukana kisassa”, Jalonen sanoo.

Nesteellä on Rotterdamissa jo ennestään biojalostamo, eli investointi tarkoittaisi nykyisen jalostamon laajentamista. Varsinainen investointipäätös tehdään aikaisintaan tämän vuoden lopulla.

Neste ei ole kertonut tarkalleen uuden jalostamon kokoa, mutta hintalappu olisi yli miljardin luokkaa.

Laitoksessa voidaan valmistaa uusiutuvan dieselin lisäksi uusiutuvaa lentopolttoainetta eli kerosiinia ja muita öljypohjaisia kemikaaleja korvaavia tuotteita.

Nesteen renewables platform -liiketoiminnan johtaja Matti Lehmus kertoi tammikuussa sijaintipaikan valintakriteereistä.

”Kriteerit selvityksessä ovat kaupallisteknisiä eli kattavat käyttö- ja investointikustannukset, markkinat ja niiden kasvupotentiaalin, raaka-aineiden saatavuuden ja esimerkiksi paikalliset synergiat”, Lehmus sanoi.

Kauppalehden mukaan Rotterdamin puolesta puhuu erityisesti se, että hanke on siellä toteutettuna jopa puoli miljardia euroa halvempi kuin Porvoossa.