Valtakunnallinen styroksikartelli johti 3,2 miljoonan euron seuraamusmaksuihin – kartellin paljastanut yhtiö välttyi maksuilta - Talous | HS.fi

Valtakunnallinen styroksikartelli johti 3,2 miljoonan euron seuraamusmaksuihin – kartellin paljastanut yhtiö välttyi maksuilta

Kartellissa oli mukana kolme yhtiötä, joista seuraamusmaksun saavat Jackson Finland (aiemmin ThermiSol) ja UK-Muovi. Kartellin paljastanut yhtiö välttyi seuraamusmaksulta.

Kartellissa oli mukana kolme yhtiötä, joista seuraamusmaksun saavat Jackson Finland (aiemmin ThermiSol) ja UK-Muovi. Kartellissa mukana ollut Styroplast ei saa seuraamusmaksua, sillä se otti yhteyttä kilpailuvirastoon, kertoi kartellista ja toimitti todisteita. Kuva entisen ThermiSolin tiloista.­

3.3. 17:38

Markkinaoikeus määrää valtakunnalliseen hintakartelliin syyllistyneille rakennuseristevalmistajille 3,2 miljoonan euron seuraamusmaksut. Päätös noudattelee pääosin Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) esitystä.

Kartellissa oli mukana kolme yhtiötä, joista seuraamusmaksun saavat Jackson Finland (aiemmin ThermiSol) ja UK-Muovi. Kartellissa mukana ollut Styroplast ei saa seuraamusmaksua, sillä se otti yhteyttä kilpailuvirastoon, kertoi kartellista ja toimitti todisteita.

Kartellissa sovittiin EPS-eristeiden eli styroksin hinnankorotuksista vuosina 2013–14.

EPS-eristeitä käytetään rakentamisessa lämmöneristeinä, teknisinä eristeinä ja äänenvaimennukseen. Kartellissa sumplittiin eniten käytettyjen tuotteiden eli lattia- ja routaeristeiden hinnankorotusten ajankohtia, määriä ja toteuttamistapaa.

Menettelyn vahingollisuutta korostaa markkinaoikeuden mukaan se, että kyse on ollut kolmen suurimman eristevalmistajan samanaikaisista hinnankorotuksista. EPS-eristeiden kysyntä kasvaa keväisin, kun rakennushankkeet alkavat. Hinnankorotukset ajoitettiin osumaan juuri suurimpaan kysyntään.

Jackson Finland sai 2 miljoonan euron seuraamusmaksun ja UK-Muovi 1,8 miljoonaa. Styroplast otti kilpailuvirastoon yhteyttä loppuvuonna 2015 ja kertoi kartellista, ja välttyi näin maksamasta.

”Seuraamusmaksusta vapautuminen on mahdollista vain sille kartellin jäsenelle, joka ensimmäisenä paljastaa kartellin viranomaiselle. Siksi kartellissa mukana olevan yrityksen kannattaa toimia ennen muita, jos se haluaa välttää seuraamusmaksut”, totesi kilpailu- ja kuluttajaviraston johtava asiantuntija Pekka Mattila tiedotteessa.

Markkinaoikeuden ratkaisusta voi valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Kartelli tarkoittaa sitä, että keskenään kilpailevat yritykset sopivat salassa tuotteiden tai palveluiden hinnoista, hinnankorotuksista tai markkinoiden jakamisesta.

Artikkeliin liittyviä aiheita