Työeläkevarat kasvoivat kuusi miljardia euroa vuonna 2020 – maaliskuun notkahdus vei varoja 22 miljardia kahdessa viikossa - Talous | HS.fi

Työeläkevarat kasvoivat kuusi miljardia euroa vuonna 2020 – maaliskuun notkahdus vei varoja 22 miljardia kahdessa viikossa

Työeläkevakuuttajien etujärjestö Tela luonnehtii viime vuotta vuoristoradaksi, joka päättyi kokonaisuudessaan hyvään 4,6 prosentin reaalisen vuosituottoon.

Työeläkevarojen määrä oli 221 miljardia euroa vuoden 2020 lopussa, alan etujärjestö Tela laski.­

4.3. 12:55

Suomalaisten säästämän työeläkevarallisuuden määrä kasvoi vaikeana koronavuonna 2020 yhteensä kuusi miljardia euroa. Asia selviää alan etujärjestön Työeläkevakuuttajat ry:n (Tela) laskelmista, joiden mukaan työeläkevarat romahtivat ensin muutamassa viikossa 215 miljardista 193 miljardiin maaliskuussa, mutta nousivat sen jälkeen yhteensä 221 miljardiin euroon 2020 loppuun mennessä.

”Työeläkevakuuttajat saavuttivat 4,6 prosentin reaalisen vuosituoton, mitä voidaan pitää hyvänä tuloksena koronavuodelta”, Telan analyytikko Kimmo Koivurinne kertoo tiedotteessa.

”Varojen elpyminen oli pitkälti osakemarkkinoiden toipumisen ansiota. Talouden voimakkaat elvytystoimet ja positiiviset tulokset rokotekehityksessä vaikuttivat osakemarkkinoihin myönteisesti”, Koivurinne kuvaa.

Koko työeläkevarallisuuden kasvu varmistui jo keskiviikkona, kun kunta-alan eläkkeiden sijoittamisesta vastaava Keva kertoi saaneensa sijoituksilleen 4,7 prosentin tuoton 2020. Se merkitsee 2,7 miljardin euron lisäystä verrattuna vuoden 2019 loppuun.

Kevan euromääräinen osuus koko eläkevarallisuuden kasvusta oli siis lähes puolet. Vastaavasti esimerkiksi työeläkeyhtiö Elon hoitaman eläkevallisuuden arvo kasvoi Kevaan verrattuna vaatimattomasti eli 0,6 miljardia euroa.

Työeläkelaitos Kevan hallinnoiman sijoitussalkun arvo oli vuoden lopussa ennätyksellinen 58 miljardia euroa. Elolla puolestaan oli hoidettavana 25,9 miljardin euron eläkevarallisuus.

Kaikkien muidenkin suurten työeläkesijoittajien sijoitussalkku oli viime vuoden lopulla suurempi kuin vuoden 2019 lopulla, vaikka maksettujen eläkkeiden summa oli suurempi kuin sisään kerättävien työeläkemaksujen määrä vuonna 2020.

Helmikuussa kävi myös ilmi, että isojen työeläkeyhtiöiden saama tuotto eläkesijoituksille repesi viime vuonna kahteen kastiin. Kun suurin työeläkeyhtiö Ilmarinen sai tuottoa 7,1 prosenttia, toiseksi suurin työeläkeyhtiö Varma sai kasvatettua eläkevarallisuuden määrää 2,8 prosenttia vuonna 2020.

Samalla ero hoidettavan työeläkevarallisuuden määrässä kasvoi: kun Ilmarisella oli vuoden 2020 lopussa eläkevarallisuutta hoidettavana 53,3 miljardia euroa, Varmalla summa oli 50,2 miljardia euroa. Ero kahden kilpakumppanin välillä on historiallisen suuri.

Suomen suurinta työeläkesalkkua hoitavan Kevan 4,7 prosentin tuotot osuivat Varman ja Ilmarisen tuottojen väliin. Kevan sijoitusomaisuudesta parhaan tuloksen tekivät pääomasijoitukset, 11,6 prosenttia, ja toiseksi parhaan pörssiosakkeet, 7 prosenttia.

Selvästi vähemmän tuottivat korkosijoitukset, 1,5 prosenttia, ja koronaviruksesta kärsineet kiinteistösijoitukset, jotka olivat 0,7 prosentin tuotollaan täpärästi nollan yläpuolella.

Muista suurista työeläkeyhtiöistä poiketen Keva on laitos, jota eivät sido yhtä tiukat sijoituskehikot kuin yhtiömuotoisia eläkesijoittajia. Tämän vuoksi Keva eli entinen Kuntien eläkelaitos saattoi aloittaa työeläkeyhtiöitä runsaamman sijoitusten suuntaamisen osakkeisiin ja ulkomaille 1980-luvulla, mikä on nyt johtanut ennätyssuuren 58 miljardin sijoitussalkun syntyyn.

Eläkevarallisuutta kasvatti vuonna 2020 myös kolmanneksi suurin työeläkeyhtiö Elo, joka on ollut joulukuusta lähtien Finanssivalvonnan asiamiehen valvonnassa. Fivan mielestä yhtiön sisälle tarvittiin asiamies, koska yhtiön hallitus ja muu johto toimivat taitamattomasti ja varomattomasti kevään koronakriisissä.

Elon sijoitukset tuottivat 3,6 prosenttia, ja yhtiön eläkevarallisuuden markkina-arvo oli vuoden 2020 lopussa 25,9 miljardia euroa, kun vuoden 2019 lopulla se oli vähän pienempi, 25,3 miljardia euroa.

Pieni työeläkeyhtiö Veritas sai eläkevaroille viime vuonna 5,6 prosentin tuoton.

Varman hedge-sijoitukset ovat painottuneet Yhdysvaltain asuntolainamarkkinoille, mistä koitui ainakin alkuvuonna 2020 suuria tappioita.

Artikkeliin liittyviä aiheita