Suomalaisosakkeet eivät juuri kiinnosta muita pohjoismaalaisia – ”Suomi kaipaa monipuolisemman kattauksen yhtiöitä pörssiin”, sanoo Danske Bankin johtaja - Talous | HS.fi

Suomalaisosakkeet eivät juuri kiinnosta muita pohjoismaalaisia – ”Suomi kaipaa monipuolisemman kattauksen yhtiöitä pörssiin”, sanoo Danske Bankin johtaja

Danske Bank selvitti pohjoismaalaisten sijoittamisen tapoja ja kohteita. Suomi voisi olla naapurimaille houkuttelevampi.

Muiden pohjoismaalaisten suosituimmat suomalaisosakkeet olivat viime vuonna Fortum, Sampo ja Nokia.­

5.3. 9:24

Helsingin pörssissä listatut suomalaisyhtiöt kiinnostavat muiden Pohjoismaiden sijoittajia hyvin vähän.

Pohjoismaisten sijoittamista selvitelleen Danske Bankin mukaan ruotsalaiset kävivät muista pohjoismaalaisista eniten kauppaa suomalaisyhtiöillä. Ruotsalaisten osakesijoituksista 0,9 prosenttia kohdistui Suomeen viime vuonna. Norjassa osuus on pyöreä nolla ja Tanskassakin vain 0,6 prosenttia.

Eniten sijoituksia muista Pohjoismaista saa Norja. Suomalaisten sijoituksista 2,5 prosenttia kohdistui Ruotsiin, 1,8 prosenttia Norjaan ja 0,6 prosenttia Tanskaan.

Danske Bankin henkilöasiakkaista vastaava johtaja Riikka Laine-Tolonen sanoo, että yksityissijoittajien vähäinen houkuteltavuus johtuu Helsingin pörssin keskittymisestä ”raskaaseen teknologiaan”.

”Suomi kaipaa monipuolisemman kattauksen yhtiöitä pörssiin”, Laine-Tolonen sanoo tiedotteessa.

Tanskalaiset kävivät pohjoismaalaisista eniten osakekauppaa sijoittamisessaan. Suomi oli toisena. Tanskalaisten sijoituksista 74 prosenttia meni Danske Bankin mukaan osakkeisiin, kun taas Suomessa osuus oli 72 prosenttia.

Sen sijaan norjalaiset sijoittavat eniten rahastoihin. Norjassa sijoituksista 39 prosenttia suuntautui viime vuonna osakkeisiin. Ruotsissa osuus oli 63 prosenttia.

Suomalaiset ja tanskalaiset sijoittavat Ruotsia ja Norjaa useammin ulkomaille. Tanskassa ulkomaille sijoittaminen on erittäin suosittua, ja viime vuonna sijoituksista 35 prosenttia meni kotimaan ulkopuolelle.

Laine-Tolosen mukaan myös Kööpenhaminan pörssissä on Helsingin tapaan melko yksipuolinen toimialavalikoima.

”Siksi on järkevää hajauttaa ulkomaille.”

Suomessakin ulkomaille sijoittaminen on lisääntynyt, mutta kotimaan osuus oli viime vuonna Danske Bankin kohdalla vielä 79 prosenttia.

Artikkeliin liittyviä aiheita