Saksa maksaa miljardikorvaukset ydinvoimayhtiöille – suurimmat korvaukset Ruotsin omistamalle Vattenfallille - Talous | HS.fi

Saksa maksaa miljardikorvaukset ydinvoimayhtiöille – suurimmat korvaukset Ruotsin omistamalle Vattenfallille

Saksa maksaa neljälle ydinvoimaloita omistavalle yhtiölle yhteensä 2,4 miljardin euron korvaukset siitä, että maa luopuu ydinvoimasta.

Vattenfallin ydinvoimalaitokset Forsmarkissa tuottavat kuudesosan Ruotsissa vuosittain käytettävästä sähköstä. Kuva vuodelta 2007.­

5.3. 15:18

Saksa maksaa neljälle ydinvoimaloita omistavalle yhtiölle yhteensä 2,4 miljardin euron korvaukset siitä, että maa luopuu ydinvoimasta. Ydinvoimalat on määrä sulkea ensi vuoden loppuun mennessä.

Korvauksia saavat EnBW, E.on/Preussenelektra, RWE ja Vattenfall. Niille korvataan kustannuksia, jotka aiheutuvat tuottamatta jäävästä sähköstä ja investoinneista, joita yhtiöt ovat voimaloihin tehneet. Ratkaisusta syntyi sopu vasta pitkällisen oikeuskiistan jälkeen.

”Sopimus ei vaikuta ydinvoimasta irtautumiseen. Viimeinen saksalainen ydinvoimala suljetaan viimeistään vuoden 2022 loppuun mennessä”, todetaan Saksan valtiovarainministeriön, ympäristöministeriön ja elinkeinoministeriön yhteisessä lausunnossa.

Suurimman korvauspotin saa Ruotsin valtion omistama Vattenfall, jonka osuus on runsaat 1,4 miljardia euroa. Yhtiön toimitusjohtaja Anna Borg oli tyytyväinen, että ratkaisulla saadaan päätökseen vuosia kestänyt ja kallis oikeuskiista.

HS haastatteli Borgia helmikuussa. Tuolloin Borg sanoi, että tulevaisuudessa niin sanotut pienet modulaariset ydinreaktorit (small modular reactors) voisivat toimia tärkeänä energianlähteenä. Pienet, rekan lavalle mahtuvat smr-minireaktorit voisivat toimia perusvoimana tilanteissa, joissa sääolot rajoittavat esimerkiksi tuuli- ja aurinkovoiman tehoja.

Päätös irtautua ydinvoimasta tehtiin vuonna 2011 Japanin Fukushimassa tapahtuneen ydinturman jälkimainingeissa. Suunnitelmalla on laaja kannatus saksalaisten keskuudessa, sillä Saksan ydinvoimanvastainen kansanliike on voimakas.

Artikkeliin liittyviä aiheita