Etlan ennuste: Suomen kilpailukyky heikkenee jyrkästi tänä ja ensi vuonna - Talous | HS.fi

Etlan ennuste: Suomen kilpailukyky heikkenee jyrkästi tänä ja ensi vuonna

Etlan ennusteen mukaan Suomen kustannuskilpailukyky heikkenee tänä vuonna.

Etlan ennusteen mukaan Suomen kustannuskilpailukyky heikkenee kuluvana vuonna kolme prosenttia ja ensi vuonna edelleen yhden prosentin. Heikkeneminen johtuu Etlan mukaan työvoimakustannusten kasvusta.­

8.3. 9:05 | Päivitetty 8.3. 9:17

Suomen kustannuskilpailukyky heikkenee tänä ja ensi vuonna selvästi työvoimakustannusten kasvun takia, ennustaa Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla.

Etlan maanantaina julkaistun ennusteen mukaan kustannuskilpailukyky heikkenee kuluvana vuonna kolme prosenttia ja ensi vuonna edelleen yhden prosentin.

Heikkeneminen johtuu Etlan mukaan palkkojen ja sosiaaliturvamaksujen kasvusta edellisvuodesta verrattuna kehitykseen kilpailijamaissa. Etlan mukaan edes Suomen parempi tuottavuuskehitys kuluvana vuonna ei pysty kumoamaan työvoimakustannusten suhteellista kasvua.

Viime vuonna Suomen kustannuskilpailukyky parani Etlan laskelmien mukaan 0,7 prosenttia verrattuna kilpailijamaihin.

Tuotannon kustannuskilpailukyvyn merkitys Suomen tavaraviennin kehitykseen on Etlan mukaan olennainen. Parempi kustannuskilpailukyky edistää Suomen vientiä.

Etlan tutkimuksen mukaan Suomen kustannuskilpailukyky on myötäsyklinen, eli se on vahvistunut silloin, kun vientimarkkinat ovat kasvaneet nopeammin.

Etla julkaisi maanantaina ensimmäistä kertaa erillisen kustannuskilpailukykyennusteen lähivuosille.

Artikkeliin liittyviä aiheita