Ranskalaisen lentokoneyhtiön perijä Olivier Dassault kuoli helikopterionnettomuudessa - Talous | HS.fi

Ranskalaisen lentokoneyhtiön perijä Olivier Dassault kuoli helikopterionnettomuudessa

Olivier Dassault kuului Suomen hävittäjähankkeessa mukana olevan Dassault Aviation -yhtiön perijöihin.

Olivier Dassault vieraili kansanedustajana Beauvais’n kaupungissa perjantaina 5. maaliskuuta. Vierellä pormestari Caroline Cayeux.­

8.3. 21:44

Ranskalainen miljardööri ja poliitikko Olivier Dassault menehtyi helikopteriturmassa sunnuntai-iltapäivällä.

Dassaultin helikopteri putosi maahan Pohjois-Ranskassa Deauvillen kaupungin lähellä. Uutistoimisto AFP:n lähteiden mukaan 69-vuotiaan Dassault’n kanssa kahden kesken helikopterissa ollut lentäjä kuoli myös onnettomuudessa.

Osanottonsa esitti muiden muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron.

”Olivier Dassault rakasti Ranskaa. Teollisuusjohtaja, paikallinen kansanedustaja, ilmavoimien varapäällikkö: koko elämänsä ajan hän palveli maatamme. Hänen äkillinen kuolemansa on suuri menetys”, Macron kirjoitti Twitterissä.

Dassault edusti kansanedustajana oikeistoa Ranskan parlamentin kansalliskokouksessa eli alahuoneessa.

Poliisi ja pelastustyöntekijät saapuivat sunnuntai-iltapäivänä onnettomuuspaikalle. Onnettomuustutkijoiden mukaan helikopteri oli syöksynyt maahan pian lentoonlähdön jälkeen.­

Dassault kuuluu ranskalaisen Dassault Aviation -lentokonevalmistajan perustajasukuun. Yhtiön valmistamia lentokonemalleja ovat muiden muassa yksityinen suihkukone Falcon, hävittäjälentokone Mirage ja suihkuhävittäjä Rafale, joka on yksi Suomen HX-hävittäjähankkeen ehdokkaista.

Puolustusvoimien logistiikkalaitos on pyytänyt tarjoukset Dassault’n lisäksi amerikkalaiselta Boeing F/A-18 Super Hornetilta, britannialaiselta Eurofighter Typhoonilta, amerikkalaiselta Lockheed Martin F-35:lta ja ruotsalaiselta Saab Gripeniltä.

Olivier Dassault’n isoisä on yhtiön vuonna 1928 perustanut Marcel Bloch, joka muutti sukunimensä ja yhtiönsä nimen toisen maailmansodan jälkeen. Bloch kehitti Ranskalle ilmailulaitteita ensimmäisen maailmansodan aikaan. Toisen maailmansodan aikana hänet AFP:n mukaan vangittiin ja lähetettiin keskitysleirille, koska hän ei suostunut tekemään yhteistyötä Saksan kanssa.

Olivierin isällä Serge Dassault’lla on yhteensä neljä lasta, joista kaikki ovat miljardöörejä. Vuonna 2018 sydänkohtaukseen kuollut Serge ei nimennyt perillistä seuraajakseen. Olivierin katsottiin olevan tiellä yhtiön johtoon, mutta hän valitsi poliitikon tehtävät yhtiön ohitse juuri ennen isänsä kuolemaa.

Talouslehti Forbesin mukaan Olivier Dassault’n omaisuuden arvo oli viime kesänä noin 4,7 miljardia dollaria. Dassault’n perheen omaisuuteen kuuluvat myös sanomalehti Le Figaro ja viinitila Bordeaux’ssa.

Ranskan kansallisen lentoturvallisuustutkintaviraston mukaan onnettomuudessa kyseessä ollut Eurocopter AS350 -helikopteri syöksyi maahan pian lentoonlähdön jälkeen. Alueella oli sunnuntaina aurinkoinen ja melko tyyni sää. AFP:n mukaan asiasta on aloitettu kuolemantuottamuksen tutkinta.

Poliisit vartioivat aluetta, jonka läheisyydessä Olivier Dassalt’n helikopteri syöksyi maahan. Dassault’n kuolemaan liittyen on aloitettu henkirikoksen tutkinta.­

Artikkeliin liittyviä aiheita